Son günlerde muhalefet partilerin gündeminde düşmeyen erken seçim tartışmaları devam ediyor. Muhalefetin erken seçim çağrısına açıklama yapan iktidar erken seçimin söz konusu olmadığını seçimin zamanında yapılacağını ifade etmişti.

Peki olası bir erken seçim ne zaman ilan edilebilir, erken seçimin hukuki boyutu, erken seçim ilan edilmesi için son tarih ne zaman ve daha bir çok sorunun hukuki boyutunu Urfanatik Gazetesi olarak Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Avukat Adlan Yapıcı’ya sorduk.

Avukat Yapıcı, erken seçimin ilan edilmesi için 2022 yılı Haziran ayının 18’sine kadar ilan etmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra ilan edilecek erken seçim kararları erken seçimi getirmeyeceğini söyledi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ 18 HAZİRAN 2023 GÜNÜ YAPILACAK”

Erken seçim ilan edilmemesi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçiminin 18 haziran 2023 günü olduğunu ifade eden Adlan Yapıcı:  “Yürürlükteki anayasa, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin her koşulda birlikte yapılmasını öngörüyor. Ana kural, bu seçimlerin beş yılda bir yapılması, Anayasa Maddesinin 77/1’e göre; 5 yılda bir aynı günde yapılacak. Buna göre bir sonraki seçi yaklaşık bir buçuk yıl sonra yani 18 haziran 2023 günü yapılacak. Anayasa 78/4’e göre; Genel seçimlere bir yıl kala ara seçim yapılmaz” dedi.

“AK PARTİ VE MHP ERKEN SEÇİM KARARI ALAMAZ”

Bu durumda AK Parti ve MHP Milletvekillerin çoğunluğuyla erken seçim kararı alınmayacağını ifade eden Avukat Adlan Yapıcı: “Fakat Anayasa’ya göre, seçim tarihini erkene almak mümkün. Bu kararı Cumhurbaşkanı da TBMM de ayrı ayrı alabilir. Cumhurbaşkanı, hiçbir koşula bağlı olmaksızın dilediği zaman ve tek başına erken seçim kararı alma yetkisine sahip. TBMM’nin erken seçim kararı alması ise üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (yani 360 milletvekillinin) bu yönde irade göstermesini gerektiriyor. AKP MHP 337 vekil bulunuyor. Bu koşulda AKP ve MHP erken seçim kararı alamaz” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN’IN ADAY OLMASI İÇİN MECLİSİN ERKEN SEÇİM ALMASI GEREKİYOR”

Erdoğan’ın aday olması için meclisin erken seçim alması gerektiğini belirten Avukat Yapıcı: “Anayasa 101/2’ye göre; Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bu kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. İstisna olarak Anayasa’nın 116/3’e göre: Cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclis tarafından seçimlerin yenilmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Yani Erdoğan’ın tekrar adayı olması için meclisin erken seçim alması gerekiyor. Erdoğan’ın yeniden adayı olmasını sağlayabilecek tek merci TBMM’dir” ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISINDAN SONRA SEÇİM TARİHİ

Erken seçim içinde son tarihin 18 Haziran 2022 olduğunu söyleyen Yapıcı: “Anayasa’ya göre, seçim tarihinden 1 yıl önce erken seçim yapılamayacağı için erken seçim kararı alındıktan sonra normal seçim tarihinden önce yapılması gerekiyor. Yani normal seçim tarihi 23 Haziran 2023 olduğu için olası erken seçim tarihi bu tarihten bir önce ki Pazar günü yani 18 Haziran 2022 olacaktır” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

Avukat Adlan Yapıcı son olarak şu ifadeleri kullandı: “Seçimlerin yenilmesine karar verilmesi halinde bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan olunur. Bu kararın verildiği günden sonra gelen 66 günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel  seçimi birlikte yapılır. Anayasa ve Cumhurbaşkanı seçim Kanunu incelediğimizde 2023 Nisan’ının 2. Haftasında erken seçim kararı alınacak ve en geç 18 Haziran 2022 rarihinde genel seçimler yapılacaktır” dedi.