Çocukları okula gitmek istemeyen veliler bu habere dikkat!
İlk kez ev ve aile ortamının dışında farklı bir ortamda bulunan çocuklar ister istemez kaygılanabilmekte. Çocukların okula uyum sürecinde ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Nursena As, ebeveynler okul sürecinde çocuklara karşı soğutucu cümleler kullanmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Okulların açılmasına az bir süre kala hem öğrenciler hem de ebeveynler yeni bir döneme hazırlanırken, okula uyum sürecinin sadece çocuklar için değil, ebeveynler için de zorlu bir süreç olacak.
Anasınıfı, yani okula hazırlık eğitiminin zorunlu hale getirilmesiyle birlikte çocukların okula uyum süreci kolaylaştı. Anaokulu deneyimi yaşayan çocukların ilkokula daha kolay uyum sağlarken, zorunlu eğitime rağmen anaokuluna gitmeyen çocuklar ise ilkokula başlarken zorluk yaşayabiliyor.
Urfanatik Gazetesi olarak okula yeni başlayacak çocuklarda uyum sürecinde ebeveynler nelere dikkat etmeli konusunu Uzman Psikolog Nursena As’a sorduk. Urfanatik Mikrofonlarına konuşan Nursena As, “ebeveynler okul sürecinde kendi kaygısını kontrol altında tutmalı ve o çocuğa fazla kaygı aşılamaması gerektiğini, bununla beraber okul sürecinde çocuklar annesinden sevdikleri bir eşyayı okula götürebileceğini söyledi.
“EBEVEYNLER ÇOCUĞU OKULU TANITIRKEN DİKKATLİ OLMALARI GEREKİR”
Çocuğun her dönemi yeni başlangıç getirdiğini söyleyen Psikolog Nursena As, “Çocuk ilk kez ev ve aile ortamının dışında farklı bir ortama geçiş yapacaktır. Bu durumda çocuk kaygılanabilir, ebeveynler ise bu durumda çocuğu okulu tanıtırken dikkatli olmaları gerekir. Çocuk eğer evde sorumluluk almışsa, yeme içme, tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsa, kurallara uyabiliyorsa, oyun oynayabiliyorsa, oyunu başlatabiliyorsa burada okul dönemi çocuk için kolay geçebilir, fakat çocuğun böyle bir hazırlığı yoksa, böyle sorumluluklar almayı tam olarak öğrenememişse onun için bu başlangıç dönemi zorlaşabilir” dedi.”
“ÇOCUKLARA GÜZEL BİLGİLER VERİLMELİ”
Ebeveynlerin çocuklara karşı soğutucu cümlelerin kullanılamamasının gerektiğini vurgulayan Psikolog Nursena As, “Burada ebeveynler yaramaz olduğun için seni okula gönderiyoruz. Okulda akıllı olmazsan cezalar alırsın, eğer şöyle davranırsan seni öğretmenine söylerim gibi okuldan soğutacak cümleler kurmalarını tavsiye etmiyorum. Bunun yerine çocuklarınıza okulun nasıl bir yer olduğunu daha detaylıca tanıtın, yani orada potansiyelini ortaya çıkartacak etkinlikler olacak, arkadaşların olacak, güvenli bir ortam olacak. Orada sen oyun oynayabileceksin, istediğin şekilde oyun kurabileceksin. Güzel bir ortam olacağına dair bilgiler çocuğa verilmeli ve çocuk rahatlatılmalı bu dönemde” sözlerini sarf etti.
“ANNEDE KENDİ KAYGISINI KONTROL ALTINDA TUTMALI”
Çocuk için okul, aile dışında atılacak ilk adımın olduğunu beyan eden Psikolog Nursena As, “Burada, çocukta heyecan ve sevinç olacağı gibi kaygı da olabiliyor. Şimdi burada baktığımızda annede biraz kendi kaygısını da kontrol altında tutmalı ve o çocuğa fazla bir şekilde kaygı aşılamamalı yani ebeveynler burada kendilerini kontrol etsinler ve çocuklarını yatıştırsınlar. Çocuk şu yönde endişeler duyabiliyor, beni burada unutacaklar, beni burada bırakacaklar, bir daha gelmeyecekler. Ben burada ne yapacağım? ya annemin başına bir şey gelirse diye telaşlanabilir çocuk. Bizim buradaki yapacağımız şey ise ebeveyniyle birlikte kademeli bir şekilde ayrılma sağlanabilir” diye konuştu
“ÇOCUKLAR ANNEDEN SEVDİKLERİ BİR EŞYAYI OKULA GÖTÜRMEK İSTEYEBİLİRLER”
Psikolog Nursena As konuşmasının devamında, “ burada okulun ilk günü anne sınıf dışında bekleyebilir. Ardından diğer günler yarım gün bekleyebilir sonra bir saat sonra bunu yavaş yavaş keserek sonlandırmalıdır. Böylelikle çocuk kademeli olarak okula alışma sağlayacaktır. Bununla beraber bazı çocuklar anneden sevdikleri bir eşyayı okula götürmek isteyebilirler. Başlangıçta evet tolerans sağlayabilirsiniz bu konularda ama sonuna doğru artık yavaş yavaş bunu bitirmeniz gerekir” ifadelerinde bulundu.
“ÇOCUK AİLEYİ ETKİLEMEYE BAŞLAMIŞSA UZMANDAN PROFESYONEL DESTEK ALINMALI”
Psikolog Nursena As, “Çocuk aslında kreşe 3 yaştan itibaren başlayabilir ve önceden bir okul deneyimi olan çocuk ilkokula daha hazırlıklı olur, daha hazırlıklı bir şekilde gider. Sorumluluk almış, kurallara uymuş bir çocuk daha iyi adapte olabilirken diğer çocuklar biraz daha zor adapte olabiliyorlar. Bununla beraber öğretmeniyle birlikte yine iş birliği içinde olur eğer bu süreç 1 aydan uzun sürüyorsa, çocuğu ve aileyi etkilemeye başlamışsa, burada lütfen bir uzmandan profesyonel destek alınır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar