Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı İpekyol Mahallesinde yapılması planlanan ama yıllardır yapılmayan kapalı pazar yeri esnaf ve vatandaşların tepkilerine neden oldu. Mahalle muhtarı ve vatandaşların defalarca dile getirmesine rağmen yapılmayan Pazar yeri için belediyeye çağrıda bulundu.
Yağışlı kış günlerinde iş yapamadıklarını ve kurdukları çadırların çevreye rahatsızlık verdiğini aktaran esnaflar yetkililerin bu duruma çare bulmasını bekliyor.
“YETKİLİLE BİZİ TAKMIYOR”
Olmayan Pazar yeri sorununu defalarca gündeme getirmesine rağmen ciddiye alınmadığını ifade eden mahalle muhtarı Zeynel Tavaş:” Şehir merkezinde 20bin nüfusu olup ’ta Pazarı olmayan tek mahalle burası diyebilirim. 13 yıldan beri muhtarlık yaptığım bu mahallenin en büyük sorunu yapılmayan Pazar yeri ve bunu defalarca yetkililere dile getirmeme rağmen kimse sorunumuzu çözmedi. 3 yıldır Zeynel Abidin Beyazgül başkan olmuş ama bir gün mahallemizi ziyaret edip sorunlarımızı dinlememiştir. Bu konuyu halileye belediye başkanı çözmesi gerekiyor. Dile getirdiğimiz sorunun üzerinden kaç yıl geçti hala bir çözüm üretilmedi. Bize ilk zamanlar yer gösterin dediler yer gösterdik o günden sonra hiçbir yetkiliyi görmedik. Burada 1979’dan beri imarına başlanıp yarım bırakılmış bir yer var. Dedik ki onu çocuk oyun alanı olmaktan çıkarın Pazar yapın çünkü hem esnafımız hem de mahalleli çok mağdur. Çocuk parkı alanı inşaatını da durdurdular tamamlamadılar. İpekyolu mahallesi olarak üvey evlat muamelesi yapıyorlar. Başkan bir yıldan beridir gelip de sıkıntınız nedir ? demedi. Semt pazarınız var mı, yok mu? Demedi. Kışın yağmur ve kardan millet perişan oluyor, yazın da kavurucu sıcaklardan iş yapamıyorlar.” dedi
“PAZAR ESNAFLARININ ZORLUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Pazar alanında olmayan lavabo ve çeşmeler için tepkili olan mahalle sakini Gülsen: “Buranın en büyük sorunu Pazar yeri ve ortak alan dediğimiz yerde lavabo ve çeşmelerin olmaması. pazar esnafının çektiği zorlukları zaten görüyoruz bir kapalı Pazar yerinin olması hem bizler için hem de onlar için çok iyi olur.” vatandaşların çektiği zorlukları dile getirdi.
“ESNAF MAĞDUR”
Esnafın fazla mağduriyet yaşamaması için Pazar alanlarını ikiye böldüğünü aktaran Şanlıurfa Pazarcılar Dernek Başkanı Mehmet Emin Kızılateş : “Biz muhtar ve esnafla beraber bir adım attık ve esnafımız mağdur olmasın diye pazarı ikiye bölüştürdük. Özellikle esnafın yarısı evde oturuyor. Bizde iki Pazar yapılacaktı biri Süleymaniye’nin sonunda diğeri ’de burada yapılacaktı. Büyükşehir belediye başkanı olsun Haliliye belediye başkanı olsun gelip esnafın çaresine bakıp bir çözüm bulsunlar. Vatandaş isyan ediyor. Urfa’nın en büyük pazarı burası ikiye böldük. Fiyatlar ister istemez vatandaşa yansıyor. Pahalı olan malları vatandaş alamıyor. Vatandaşa daha uygun mal satabilmek için gecenin bir yarısı kalkıp hal pazarına gidiyoruz. Zaten ürünler alınmıyor, bari kapalı Pazar yeri yapsınlar getirdiğimiz ürünler de burada ziyan olmasınlar.” Diyerek duruma tepki gösterdi.
“VATANDAŞ PAZAR SONUNU BEKLİYOR”
Artan sebze meyve fiyatlarından dolayı milletin daha uyguna ürün almak için pazar sonunu beklediğini aktaran Mehmet taşçı: “Biz burada kurduğumuz çadırlarla perişan olduk. Kapalı bir yer olsa daha güzel olur. Şimdi yağmurda çoğu vatandaşımız gelip alışveriş yapamayacak. Kapalı olsa millet rahat bir şekilde gelip alışverişini yapabilir. zaten artan fiyatlar vatandaşa çok yansıyor. vatandaş biraz uyguna mal alabilmek için akşamı bekliyor, biz de bu kış ayında kar da olsa kış da olsa bir şeyler satmak için mecburen bekliyoruz.” dedi.
“ÇADIRLAR KAZAYA NEDEN OLUYOR”
Yağışlardan etkilenmemek için kurulan çadırların çoğu zaman da kazalara sebebiyet verdiğini söyleyen Abid Bozkurt: “Belediyenin pazarlar konusunda bize yardımcı olması lazım. Bize bu ortamda hizmet vermek ağır geliyor. Şimdi vatandaşın kapısının önünde tezgâhı kuruyorum ailesi çıkıyor. İster istemez insanlar rahatsız oluyor. Kurduğumuz direklerle zaten caddeyi hem vatandaşa hem trafiğe kapatmış durumdayız. Direk ve çadırlar en ufak bir rüzgarda çoğu zaman kazalara sebebiyet veriyor. Kapalı bir alanda elektriği, suyu olan bir yer olursa daha iyi olur hem vatandaş açısından iyi hem bizim açımızdan iyi burada belediyenin bize yapabileceği kapalı alanlar var burası 25 senelik bir Pazar alanı burada esnaflık yapıyoruz yolu trafiğe kapatmışız milletin kapısının önünü kapatmışız, etraf kirleniyor sesten millet rahatsız oluyor, esnaf bağırmayınca mal satamıyor , haliyle bu gürültüden de haliyle vatandaş rahatsız oluyor.” şeklinde konuştu.
“KAPALI PAZAR İSTİYORUZ”
Tek isteklerinin sadece temiz ortamda çalışmak olduğunu ifade eden Vahit Balbay: “Tek isteğimiz sadece kapalı bir pazar istiyoruz hem bizim sağlığımız için hem vatandaşın sağlığı için mesela şuanda yağmur yağıyor ama çadır açamıyoruz çünkü ağaçlara ip atığımızda ağaçlar kırılıyor. Vatandaşın balkonuna atsak bu sefer vatandaş istemiyor. Bu çadırlarla gerçekten başımız dertte, yetkililerden ricamız bize bir kaplı Pazar yeri vermeleridir.” dedi.