Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan meyan kökü, Kahramanmaraş'tan özel bir süreçten geçirilerek getiriliyor ve iftar sofralarında özenle sunuluyor.

Kentte meyan kökü şerbeti sataşı yapan esnaf Hacı Naci, meyan kökünün birçok ilaç yapımında kullanıldığını vurgulayarak, şerbetini 25 liraya sattığını ve ramazanda talebin arttığını belirtti.

“MEYAN KÖKÜNÜN GEÇMİŞİ VEYSEL KARANİ’DEN GELMEKTEDİR”

Meyan kökünün böbreklere iyi geldiğini belirten Şerbetçi Hacı Naci “mide ağrısına, idrar yollarına, vücut direnişine bil hasa aç karına çok faydalı bir şey. Hatta bir hadis de şerain diyor şerain   kalp damarları demek. Bu meyan kökü çok sağlıklı. Gördüğünüz eczanelerdeki ilaçların yüzde 60 meyan köküyle oluyor. Pepsi, kola meyan köküyle oluyor. Meyan kökünün geçmişi Veysel karani’den gelmedir. Öncelikle biz meyan kökünü Kahramanmaraş’ ta dövdürüyoruz. Maraş’ta bir deprem oldu. Şu an Maraş’ta kök döğen yok. Fabrikalar alt üst oldu. Kök çok döğen yok. Bizim burada dükkân var yapılıyor zaten orda” şeklinde konuştu.

“MEYAN ŞERBETİNE TALEP ÇOK”

Naci konuşmasının devamında ise “Meyan kökü Böbrek kumlarını eritir. Meyan şerbetine çok talep var. Ramazan ayında taleplere yetişemiyoruz. Meyan kökü aspirin hap olarak kullanılıyor.ve öksürük şurubu da oluyor. Birçok ilaç olarak kullanılıyor. Vatandaşlara şunu söylemek istiyorum, kimyasal maddelerden uzak dursunlar. Meyan kökünde glikoz yok bu doğal bir ürün, 25 liradan satıyorum. Bir kilo kök 150 lira iyisi Birecik’ten alıyoruz dövdürtüyoruz. Onun için fiyatlar yüksek” dedi.

URFANATİK.COM: BERNA KOÇ