2010 Yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Sıra Gecesi Geleneği ile alınan Şanlıurfa, Büyükşehir Belediyesinin başvurusu ile bu kez “Müzik” alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edildi.

Gazel geleneğinin son temsilcisi Kazancı Bedih (Bedih Yoluk) ile özdeşleşen Sıra Gecelerinin ünü tüm dünyada yankılandı. Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Nuri Sesigüzel, Mehmet Özbek ve birçok sanatçıyı bağrından çıkaran Şanlıurfa’yı, artık Dünya, ‘Müzik Şehri’ olarak tanıyacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile Yöresel müziği, gazeli,  türküleri ve müzikal zenginliği ile Mitolojik ozan Orfeus’un yaşadığı Şanlıurfa “UNESCO Müzik Şehri” listesinde yer aldı.

BAŞKAN BEYAZGÜL, ‘’BU GURUR HEPİMİZİN’’

Kentin Müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edildiğini ve bu gururun tüm Şanlıurfalıların olduğunu anlatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’Türkülerimiz, folklorumuz ve kültürümüz ile Şanlıurfa, “UNESCO Müzik Şehri” unvanını kazandı. Pandeminin en şiddetli dönemlerinde, 2021 yılında, UNESCO Müzik Şehri Unvanını alma çalışmalarımızı başlatmıştık. Emek ve gayretlerle neticelendirdiğimiz ve bilfiil kendi imzam ile başvurduğumuz bu zorlu süreci bugün itibariyle noktaladık çok şükür. Bu gurur hepimizin, bu gurur Şanlıurfa'nındır. UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa tüm milletimize ve özellikle bu değerde katkısı bulunan hemşehrilerime armağan olsun’’ ifadelerine yer verdi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı bünyesindeki Konservatuvar Şube Müdürlüğünde gençlere ve çocuklara yönelik açılan kurslarda Şanlıurfa Gazel geleneği ve yöresel türküler gelecek nesillere aktarılıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Turizm sezonunda kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğradıkları tarihi mekanlarda halk konserleri düzenliyor.

Şanlıurfa, başarısını “UNESCO Müzik Şehri” listesine alınması ile taçlandırdı.