Şanlıurfa'dan Türkiye ekonomisine 10 milyon dolarlık destek. Şanlıurfa'da akrep zehri üreticiliği yapan Metin Örenler Şanlıurfa ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Halk arasında siyah akrep olarak bilinen bu türün zehri her alanda kullanılıyor. Türkiye'de ise sadece panzehir de kullanılıyor.
Urfanatik Gazetesi mikrofonuna konuşan Metin Örenler bu işi çocukluktan beri yaptığını söyleyerek "Bu son zamanlarda akrep zehrini dünya piyasasında iş gördüğünü , ilaç sektöründe ve diğer sektörlerde satıldığını duyunca başladık bu işe" diyerek bu yolculuğa nasıl çıktıklarını anlattı.
"İŞLEYEN FİRMA YOK"
Akrep zehrini üreten başka firmaların daha önce olduğunu fakat 2020 yılının altıncı ayında çıkan yönetmelikten sonra gerekli izinleri alarak bu sektörde şuan başka firmanın olmadığını belirten Örenler "Türkiye'de akrep zehrini tüketen, işleyen bir firma yok şuan onun için yurt dışına satıyoruz. Türkiye'de ki ilaç firmaları bunu kullanamıyor sadece anti panzehirde kullanabiliyor ama biz ilaç sektörüne hitap ettiğimiz için yurt dışı ile çalışıyoruz." diyerek Türkiye'de gerekli imkanlarına olmadığına değindi.
"UZAY TEKNOLOJİSİNDE KULLANILIYOR"
Çok geniş bir alana sahip olan akrep zehri her alanda kullanılıyor. Başta ilaç sektörü olmak üzere kozmetik ve içerisinde oranyum olması sebebiyle kimyasal alanda da kullanılıyor. Örenler: "Kitin dediğimiz bir tabaka var dünyada radyasyona en dayanıklı madde bununla ilgili çalışmalar var şu anda mesela uzay teknolojisinde kullanılabiliyor, radyasyona maruz kalmamak için telefonlar olabilir, hastaneler olabilir uzay giysileri olabilir bunlarla ilgili çalışmalar da yapılıyor" diyerek zehrin ne kadar geniş bir alanda kullanıldığını gözler önüne serdi.
"ON MİLYON DOLAR ÜZERİNDEN GÖRÜŞTÜK"
Yüzlerce akrebe ev sahipliği yapan firma şu anda yılda bir kilo zehri üretebilecek kapasiteye sahip. Geçtiğimiz günlerde ABD ile bir anlaşma yaparak akrep zehri ile dünyaya açılacaklarını belirterek şunları söyledi: "Bir kaç gün önce bir anlaşma yaptık imzalar atılmadı ama sözle anlaştık bir kilogram üzerinden anlaşma yaptık. Dünya piyasasında sekiz -on milyon dolar üzerinden satanda var biz bir kilo için on milyon dolar üzerinden görüştük." Böylece Örenler ürettikleri zehir ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayarak Dünyaya açılıyor.
"7 İLA 12 AY ARASINDA YAVRULAMA YAPIYOR"
6 ila 8 ay süren üreme dönemlerinde yer altına çekilen akrepler için doğal ortamlarını sağladıklarını belirten Örenler: "Kış ayı geldiği zaman onların doğal ortamını sağladık onlara. 5-6. aya kadar yer altında kalırlar çıkınca bunlar doğurmuş olurlar böyle bir süreç vardır bizde bu süreci mümkün olduğunca onlara sağlıyoruz. Değişik yavrulama süreleri var 7 ila 12 arasında yavrulama yapıyorlar. 80-100-120 de olabiliyor ben ortalama 100 kabul ediyorum. "dedi.
"DOĞADAN AKREP TOPLAMAK YASAK"
Bir buçuk yılda bu noktaya geldiklerini belirterek "Doğadan akrep toplamak yasaktır biz izin aldık 100 200 adet anaç olarak. Biz onlardan üretiyoruz. Yavrular bir yaşına gelince de sağma durumu yani zehri akıtma işlemini yapıyoruz"dedi.
"DAYANIKLI AMA STRESLİ''
Dünyanın en dayanıklı hayvanı olan akrepler bir o kadar da stresli. Stresli olunca ölebilir ve ya kendini öldürebilir. Örenler :"Belli bir sıcaklıkta ve belli bir rutubette olduğu zaman stres olmazlar yanlarında da en fazla 15-20 dakika olmamız lazım. Işığı çok fazla sevmezler. Belirli zamanlarda giriyoruz beslediğimiz zaman." dedi. Beslenmelerini bilgisayar ortamında takip ettiklerini belirten Metin Örenler "Mevsimle alakalı. Yazın daha sık, bu mevsimde daha aralıklı, kışın hiç besleme yapmayız uyurlar. Sağılan hayvanların beslenmesi ayrı uyuyan hayvanların ayrı" dedi.