Kış mevsimi ile birlikte bağışıklık sistemlerini güçlendirmek isteyen ve daha çok doğallığı tercih eden vatandaşlar, aktarcıların yolunu tutmaya başladı. Soğuk algınlığına yakalanmamak için çeşitli bitkilerin karıştırılarak hazırlandığı kış çayının tüketilmesini öneren aktarlar, şifalı bitkilerin hasta olmadan önce tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kış aylarında bitkilerin faydasının yanında zararlarında olduğunu bildiren aktar esnafı, bitkilerinde bir raf ömrünün olduğunu belirterek vatandaşların bitki alırken buna dikkat etmesi gerektiğini vurguladı

“12 ÇEŞİT KARIŞTIRMIŞ BİTKİ KÜRÜMÜZ VAR”

Kış ayında bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu söyleyen Aktarcı Mehmet Gişioğlu, “Özellikle vatandaşlarımız Astım, broşit, öksürük, nefes darlığı gibi şirketlerle gelmekteler. Biz de ıhlamur, ada çayı, kekik, kuşburnu, tarçın, hatmi çiçeği o tarz çayları önermekteyiz ve bazen müşterilerin kendi istekleri var.  Kimi zencefil ve zerdeçal istiyorlar yani az talep meselesi. Bizim bir de 12 çeşit karıştırmış olduğumuz bir bitki kürümüz var onları tavsiye ediyoruz kendilerine vatandaşlar hastalanmadan önce kullandıkları zaman kolay kolay hasta olmazlar olmazlar” dedi.

 “BİTKİLERİN BİR RAF ÖMRÜ VAR”

Bazı esnaf kardeşlerimizin tarihi geçmiş ürünlerin sattıklarını beyan eden Aktarcı Mehmet Gişioğlu, “Biz mevsimine göre ürün getiririz. Ihlamur, hatmi, kuşburnu, ada çayı kış mevsimine hitap eden ürünlerdir. Yazın bunları getirmeyiz, bitkileri taze getiriyoruz. Bir de bizim mevki itibariyle tarihi ve turistik bir yer olduğumuz için yoğunluk var. Bizim getirdiğimiz ürünler bir hafta on gün sonra da tam bitiyor  arkadaşlarımız getirdikleri bitkiler bir yıl, iki yıl bekliyor. Bitkilerin bir raf ömrü vardır. Üzerinden bir sezon geçtikten sonra bir faydası kalmaz çünkü bitki çaylarının içerisinde çoğu uçucu yağlar vardır bunlar belli bir müddet sonra raf ömrü gittiği mi etkisi kalmıyor” şeklinde konuştu.

 “BİTKİLERİN İÇERİSİNE ADET DEFNEYAPRAĞI ATTIKLARI ZAMAN BÖCEKLENME OLMAZ”

Aktarcı Mehmet Gişioğlu konuşmasının devamında,” Kış çaylarımız var sallama o, macun tarzında çaylarımız var onların da zaten son kullanma tarihi var. En az ürünlerin 2-3 yıl son kullanma tarihi var. Vatandaşlardan benim ricam bir ürün aldıkları zaman tarihine baksınlar. Bitki çay aldıkları zaman da bitki çayın üzerine tarihi olmadığı içi, açık ürün olduğu için gözle bir kontrol etsinler. En azından böyle bir canlı olsun, parlak olsun. Ellerini attığı zaman çok ufak olma içerisinde böcek var mı yok mu onları kontrol etsinler. Vatandaşlarımız bitkileri aldığı zaman kış mevsiminde bitki normal poşette kavanozlarda saklama kabında muhafaza edebilirler. Yazın da çabuk böceklenme olduğu için bitkilerin içerisine adet defneyaprağı attıkları zaman böceklenme olmaz” ifadelerine yer verdi.

 “MÜŞTERİLER UCUZ ÜRÜNLERE KAÇMASINLAR”

Aktarcı Mehmet Gişioğlu, “Sıcak yerde olduğu zaman kendiliğinden böceklenir ama içerisine de birer tane defneyaprağı attıkları zaman kavanoza, saklama kabına böceklenme yaşamazlar. Vatandaşlar bildikleri güvenlikleri yerden alışveriş yapsınlar. Ucuza kaçmasınlar örnek vereyim ben bir kilo içek ıhlamuru 2 bin 500 liraya satıyorum. Müşteri geliyor falan yerde 150 lira. Taze değil raf ömrü geçmiş. Müşteri olayın maddi boyutuna bakıyor biz de sağlık boyutuna bakıyoruz sonradan kendileri de pişman oluyor. Aldık faydasını görmedik koku geliyordu içerisinde böcek çıktı. O yüzden yani aldıkları zaman birkaç yerden sorsunlar. Bir de paraya da bakmasınlar” diye konuştu.

Muhabir: Ayhan Kesici