Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Avrupa Birliği Finansal desteği ile yürütülen "Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi" kapsamında Mesleki Eğitim ve kariyer günleri Şanlıurfa Fuar Merkezinde başladı.

Mesleki Eğitim ve kariyer günleri Şanlıurfa Fuar Merkezinde düzenlenen açılış töreni ile başladı. 3 gün sürecek fuarda 60 Mesleki Teknik ve Anadolu lisesi ile 100 aşkın firma temsilcisi yer alacak.

Düzenlenen Mesleki Eğitim ve kariyer günlerinde projelerini sunan öğretmen ve öğrenciler Urfanatik Mikrofonlarına yapılan etkinliği değerlendirdi ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Etkinlikte insanların hayatlarını kolaylaştırabilecek birbirinden önemli projelerin yer alıyor. Öğretmen ve öğrenciler bu tip etkinliklerin daha çok yapılmasını istedi.

“IŞIKLARI AÇMA KAPAMA PROJESİNİ ÜRETTİK”

Yürümekte zorluk çeken yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlar için ışıkları açma kapama projesi ürettiklerini ifade eden Siverek El-Cabir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Bölümü Öğrencisi Barış Can Turan, “Felç olan, yaşlılığa bağlı olarak kalkmakta, yürümekte zorluk çeken vatandaşlarımız için mobil uygulamasıyla ışıkları açma kapama projesini ürettik. Projeyi hayata geçirmek yaklaşık 1 ay sürdü. Bunu sadece Bilişim Bölümü öğrencileri olarak yapmadık projemizde metal bölümünden, elektrik bölümünden yardımlar alınarak yapıldı. Bunu sadece ışıkları açıp kapatmada değil klimaların çalışmasında, televizyonların açılmasında, fırınların çalışmasında da kullanılması için çalışacağız” dedi.

HEM EĞİTİM GÖRÜYORLAR HEM AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYOR

Okulda hem eğitim gördüklerini hem de çalışarak aile bütçelerine destek olduklarını ifade eden Eyyübiye Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi öğrencisi Murat Yıldırım, “Seyit onbaşının topunu, masa pabuçları, kalıplar, hamur makinesinin parçalarını üretip organize sanayi, evren sanayideki firmalara esnaflara satıyoruz. Hem okulda eğitimimizi görüyoruz hem de burada çalışarak döner sermayeden kendi ücretimizi kazanıyoruz ve aile bütçemize katkıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER ÇALIŞARAK KAR ORTAĞI OLUYORLAR”

Döner sermayede çalışan öğrenci ve öğretmenleri ürettiklerini il dışına sattıklarını ifade eden Makine Teknolojisi Alan Şefi İlhami Öztürk ise, “Sontaj makinelerinin parçalarının tamamını, Seyit onbaşının topunu, masa pabuçları, kalıplar, hamur makinesinin parçalarının tamamını biz üreterek piyasaya sürüyoruz. Donanımlı bir atölyemiz var yaklaşık 1.5 milyon euroluk tezgah banttı üzerinde üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Bölgeye ve Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesine üretim yapıyoruz. Bir sıra pabucumuz var kalıbı okulumuza ait bu pabuçlar sıra altlarına, profillere takılıyor bunun üretimi de bizim okulda yapılıyor. Üretim süreçlerinde hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz çalışıyorlar. Makine teknolojisi adı altında üretim yaparak satışa sunan tek bölüm. Yaklaşık 4 öğrencimiz var bu öğrencilerimiz döner sermayede çalışmadan önce dilekçeleriyle başvuruda bulunuyorlar onaylandıktan sonra çalışmalarına başlıyorlar. Yaklaşık 1 asgari ücrete kadar da ücret alıyorlar bir nevi kar ortağılar. Buradaki asıl amacımız üretim içerisinde eğitimi harmanlayıp çocuklara bunu göstermek gayete başarılı oldu 3 yıldır çalışıyoruz şehir dışına bölgeye satışlarımız oluyor” diye konuştu

“AKILI EV PROJESİ”

Sansürler ve uygulamayla akılı ev projesi ürettiklerini söyleyen Süleymaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşegül Yılmaz, “Projemiz akılı ev sistemi. Örneğin evimizde bir yangın çıktığında sansürler yangını algılayarak bize uyarı verecek ve bizde yangına erken müdahale etmiş olacağız. Dışarıdayız evin içerisi çok sıcak yada havasız projemiz sayesinde uzaktan bağlantı kurarak evin klimasını, ışıklarını veya pençelerini açabiliriz. Mesela evde gaz kaçağı var sistem yine bize bildirim yollayarak uyarıda bulunabilir. Şuanda sadece Bluetooth üzerinde kullanıyoruz ilerleyen zamanlarda bunu Wifi üzerinde kullanmayı da hedefliyoruz” dedi.

“KENDİ KENDİNİ SULAYAN TARIM ARAZİLERİ”

Arsa ve arazinin nem oranına göre kendi kendini sulayan bir proje geliştirdiklerini ifade eden Karaköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Ömer Demirci, “Projemiz sel felaketi ve afet durumlarında kullanılan bir proje. Projemizde su kanallarımız mevcut buraya gelen sular aktif karbon sayesinde arıttırılacak ve vatandaşlara daha temiz su verilecek. Depolarımız aynı zamanda tarım alanlarında kullanılıyor. Arsamızın veya arazimizin nem oranına göre sulama yapıyor, kendi elektriğini kendi üretebiliyor. Urfa’mızda sel felaketi olmuştu sular kesilmişti çamurlu, pis sular akıyordu bundan dolayı böyle bir proje geliştirdik. 3 arkadaş ile proje geliştirdik 3 aylık bir zamanımızı aldı imkanlar el verirse projemizi daha da geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİN DAHA ÇABUK ÖĞRENMESİ HEDEFLENİYOR”

Öğrencilerin daha çabuk öğrenmeleri için kaynak makinesi üretildiğini ifade eden Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Yusuf Çiftçi, “Projedeki asıl amacımız hava kirliliği ve israfı önlemek. Proje uzun süredir piyasada sadece fazla okul bunu tercih etmiyor. Bu makine sayesinde Metal alanında eğitim gören öğrenciler kaynak yapmayı öğreniyor” dedi.