12 Eylül’de açılacak 2022-2023 eğitim öğretim yılı öncesinde okulla ilk kez tanışacak minikler için eğitim başladı. Dünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir.

Çocuğun okula başlamasından önce ailede okulla ilgili konuşmalar, hazırlıklar yapılması bazı çocuklar için olumlu olurken, bazıları için zorlaştırıcı olabiliyor.

Peki, sürecin en az sorunla atlatılabilmesi için neler yapılabilir? Okula uyum en sağlıklı şekilde nasıl geçirilir? Tüm sorularımızı Çocuk ergen terapisti Funda Çakmaklı cevapladı..

‘’BEŞ ÇOCUKTAN BİR TANESİ UYUM PROBLEMİ YAŞAYABİLİR’’

Çocuklar ergen terapisti Funda Çakmaklı; ’Her Yeni başlangıç Her yeni bir bölüm zorluktur her beş çocuktan bir tanesi uyum problemi yaşamaktadır.  Aileler şunun farkına varmalı çocuğum ne hissediyor? duygusu ne? Çocuk ailenin yaşadığı duyguları iğreti olarak alıyor. Onun ailelere dikkat etmesi gereken şey çocuğun yanında okulla ilgili nasıl konuştuğunu ne kadar çok konuştuğu ne kadar bahsettiği bir şey ne kadar az ve söylersek o kadar etkili olur. Bu durum çocuk için de böyledir çocuklar her zaman ilk 3 dakikada ilk 3 kelimeyle anlarlar 4. de algısını kapatır ve kendini kilitler.

‘’ÇOCUKLAR EN ÇOK ANNELERİYLE İLETİŞİM HALİNDEDİR’’

Çocukları okula başladılar şöyle bir algı oluşuyor. Okula gideceğim artık istediğim zaman aileme ulaşamayacağım acaba sıkılırsam ne yaparım tuvaletim gelirse nereye gideceğim bu tür şeyleri düşünmekten çocuklar adapte olamıyor. Çocuklar böyle şikayetleri olduğunda aslında ket vuruyorlar şunu demek istiyorlar ben okula gitmek istemiyorum, ben bunu sınavına atamıyorum, karnım ağrıyor diyorum, başım ağrıyor diyorum uykum var diyorum çeşitli bahanelerin arkasına sığınıyor. Bu durum da Ailelerin çocukları güzel bir şekilde açıklama yapması gerekiyor istediğin zaman tuvalete gidebilirsin istediğin zaman bizi arayabilirsin okulun güvenliği olduğundan, burada en çok görev annelere düşüyor çünkü çocuklar en çok anneleriyle iletişim halindedir.

ÇOCUKLARA BUNUN BİR SORUMLULUK OLDUĞUNU AŞILAMALIYIZ.

Çocuklara bunun bir sorumluluk olduğunu aşılamalıyız. Aileler çocuklarıyla okul başlamadan 1 hafta önce oturup konuşmalı en açık şekilde. Pekiştirmek amaçlı çocukla birlikte kırtasiye ye gidebilirler.

Çocuklar okula gitmek istemediğinde aile hadi bugün okula gitmeye dememeli asla ve katılıyorum böyle durumlara girilmemeli bir gün bu duruma ket vurarak bunu kabul edersek çocuk buna kabulleniyor ve sonra tamam ben bu şekilde okula gitmiyorum. Okula adapte olamayan çocuklarda çeşitli rahatsızlıklar görülmeye başlıyor tırnak yemeye karın ağrısı çocuklar kendini kilitlediği için böyle durumlar yaşıyor.

Böyle durumlarda ailelerin destek almasını tavsiye ederim. Aileye verdiğimiz psikoeğitimle birlikte Yavaş yavaş törpülüyoruz böyle durumlara ama ne kadar erken davranılırsa bizim çocuğun anlatılması o kadar kolay oluyor "ifadelerinde bulundu.