Koç, manda ve oğlak boynuzlarından yapılan kemik tarak, saç köklerini sağlıklı bir şekilde beslerken, saçlardaki kırıklıkların ve kepeklerin azaltmasında etkili oluyor.

Şanlıurfa Rızvaniye El Sanatları Külleyesinde kemik tarak yapan Mahmut Çaycı, özellikle Şanlıurfalı vatandaşlara sanat konusunda duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı

“ŞANLIURFA VALİMİZ, UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ SANATI YENİDEN HAYATA GEÇİRDİ”

Geçmişi uzun yıllara kemik tarağın var olduğunu vurgulayan Mahmut Çaycı, “Eski dönemde yaşayan insanlar kemik tarak kullanıyorlardı. Fakat günümüzde unutulmaya yüz tutulmuş bir sanat, Şanlıurfa Valimizin 47 yıldır kemik tarağının yapılmadığını görünce,unutulmaya yüz tutmuş sanatı yeniden hayata geçirdi. Denizli’ den bir ustamızı Şanlıurfa’ ya getirerek bütün masraflarını karşıladı ve mesleği öğrendikten sonra Balıklıgöl Rızvaniye Külliyesinde bu sanatı hem yeni nesile tanıttı hem birilerine öğretmek ve icra edip halka tanıtmak istedi . Bu nedenle kendisine, sanata olan duyarlılığından dolayı teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“YURT DIŞI VE YURT İÇİNDEN TALEP FAZLA’’

Doğal olan her şeyin bir faydası olduğunu ifade eden Mahmut Çaycı, “Kemik taraklar saçtaki kırılmaları ve kepeklenmeyi önlüyor. Plastik bir tarağı saçınıza vurduğunuzda herhangi bir faydasını göremiyorsunuz. Fakat doğal kemik tarağı saçlarınızı taradığınız zaman saçlarda elektriklenme olmaz. Şanlıurfalı vatandaşlarımızın yüzde yetmişi kemik tarağı ne işe yaradığını bilmiyor bilse dahi sanatı olan bakış açıları çok zayıf, Şanlıurfa hariç yurt dışında ve yurtiçi içerisinde kemik taraklara olan talep fazla bu tarağı kullanırken banyo sürecinde fazla ısıya maruz kalmayacak şekilde ömür boyu kullanabilirsiniz” diye konuştu.

“KENDİ ÜRETİMİMİZE VE DOĞAL MİRASINIZA SAHİP ÇIKALIM”

Kemik tarakların 200 liradan başlayıp 400 liraya kadar daha çıktığını ifade eden Mahmut Çaycı, “  Bir tarağı iki yada üç saat içerisinde hazırlayabiliyoruz. Bu meslek maalesef yeterince ilgi görmüyor insanlarımız kendi doğal yapılan şeylere ilgi göstermiyor alışmışlar Avrupa'nın ürünlerini kullanıyorlar vatandaşlara sesleniyorum kendi üretimimize ve doğal mirasınıza sahip çıkalım” dedi.