Kansere neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte bir çok sebebi bulunmakta. Genetik ve çevresel faktörlerinde etkili olduğu kanser vücuttaki isyankar bir hücrenin  vücuda gösterdiği tepkidir. Kanserle mücadele kapsamına her yıl farkındalık günü olarak kutlanan 4 Şubat’ta Urfanatik mikrofonlarına konuşan Mehmet akif inan eğitim ve araştırma hastanesinde görevli tıbbi Onkoloji doktoru Şaban Seçmeler; “sağlıklı yaşam için önerilen her şey kanserden korunmak için de önerilebilir” dedi.

KANSER NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Kanserin aslında vücuttaki isyankâr bir hücrenin olduğunu ve vücuda gösterdiği kötü etki ve durmadan bölünmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Şaban Şeçmeler; “Tabi bunu oluşturan etkenler vardır bunun vücudumuzdaki mekanizmanın da baskılanmasıyla meydana gelebilir. Artı kanserojen hücrelerin meydana gelmesi içinde çevresel ve genetik faktörler vardır.” Dedi.

HER İNSAN KANSER ADAYI MIDIR? ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ?       

Potansiyel olarak her insan kanser olmasa da her insanın kanser adayı olduğunu belirten Seçmeler ; “ Urfa’da ki deneyimlerimi dile getirirsem meme kanseri gibi, kolon kanseri gibi erken tanıyla ortalıktan tamamen kaldırabilecek hastalıklarda bile maalesef geç başvurular görmekteyiz erken tanı çok önemli çünkü son evreye geldiğinde hastalar biz bu hastalarda ömür uzatmaya yada tedavisini hastalığını baskılamak için tedavi etmeye çalışıyoruz ama erken evre yakalarsak hastalığı cerrahi branşların da katkılarıyla tamamiyle ortadan kaldırabiliyoruz.” İfadelerinde bulundu.

KANSER OLDUĞUNU ÖĞRENEN BİRİNE ÇEVRESİ NASIL YAKLAŞMALI?

“Kanser aslında bizim farkında olmamız gereken bir düşmanımız bu düşmanı inkar etmekten ziyade kabul etmeliyiz. Şunu bilmeliyiz ki Türkiye’de ve dünyada ölümlerin en sık ikinci sebebi kanser hastalıklarıdır.  Bu hastalığa karşı düşmanımızı tanıyıp mücadele içinde olursak başarıyla üstesinden gelme olasılığımız çoğu zaman var. İlk önce hasta ve hasta yakınları hastalığı kabullenmeli ve ciddi bir hastalık olduğunu düşünüp ona karşı mücadeleye geçmeli.”

EN FAZLA GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ

“Özellikle çok sık görülen kanserler için bu kadınlar için meme kanseri, kadınlar ve erkekler için akciğer kanseri- kolon kanseri- prostat kanseri- trioit kanseri de çok sık görülen kanserlerden ama trioit kanseri genelde tıbbi onkolojinin ilgi alanına girmiyor cerrahi ile tamamen çözülebiliyor.  Bizim daha çok ilgilendiğimiz akciğer kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri. Özellikle akciğer kanserinde maalesef çoğu zaman hasta ile baya uğraşıp olumsuz sonuçlar alabilmekteyiz. Meme kanserine özellikle değinmek istiyorum 40 yaş üzerindeki sağlıklı kadınlarda tarama amaçlı mamografi ve meme ultrasonları Türkiye’de ketem merkezlerinde yapılmakta. Eğer bunlarla birlikte lokal evredeyken yani hastalığı kitle bile oluşturmadan yakalayabilirsek hastalığı tamamen ortadan kaldırma ihtimalimiz var ve bundan sonraki hayatında hastanın sağlıklı yaşama ihtimali çok daha fazla oluyor. “

TEDAVİ SÜRECİ?

“Önce hastanın patolojik tanısında kitle görünse de yani görüntümeler de kitle şüphesi olsa da bizim için patolojik tanı önemli çünkü birçok organın birçok farklı alt kanser tipi var ve biz bu kanserleri patolojik tanılarına göre tedavi ediyoruz. İlk önce patalojik tanısı sonrasında evreleme amaçlı görüntüleme yapıyoruz bazı hastalarda Pet ct ile bazı hastalar da tomografi ve emarlarla görüntüleme yapıyoruz hastalığı evreledikten sonra amacımızı belirliyoruz eğer hastanın evresi ileri evreyse biz hastayı daha çok rahatlatmak ve baskılamak ve sonrasında ki sürece göre de hastalığı tamamen ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz. Eğer evresi erken evreyse hastalıktan hastalığa değişebilir bazı hastalıklarda önce cerrahiye sonrasında kemoterapi vermeyi, bazı hastalıklarda önce kemoterapiye sonrasında cerrahiye yollamayı tercih ediyoruz bu organa ve hastalığa göre değişir.”

HER KİTLE KANSER MİDİR?

“Her kitle kanser değildir biz özellikle patolojik tanıyı bu yüzden istiyoruz kanser şüphesi olan kitlelerin görüntülemelerinde farklılıklar olabiliyor ama sadece görüntüleme kansere yönlendirmiyor bizim için kesinlikle biyopsi ile hastanın tümöründen parça alarak sonucu görmek önemli her kitle kanser değildir ama her kanser kitledir diyebiliriz.”

SAĞLIKLI YAŞAM KANSERSİZ YAŞAM

“Hastalara şunu öneriyorum aslında sağlıklı yaşam için önerilen her şey kanserlerden korunmak için de önerilebilir sağlık beslenme düzenli egzersiz fazla kiloların atılması artı sigara ve alkolden uzak durulmak kanserden uzak durmak için birebirdir.”