Şanlıurfa’da öne çıkan lezzetlerden biri olan Tirit, sabah kahvaltılarında tercih edilen önemli lezzetler arasında yer alıyor. Özellikle kış aylarında tercih edilen bu lezzet oldukça ilgi görürken tam bir şifa kaynağı olduğu bilinmekte.

Daha çok soğuk havalarda tüketilen, Tirit'in içerisine konulan safran bitkisi "antibiyotik" özelliği ile yemeğe hem lezzet hem de şifa katıyor.

Şanlıurfa'da "Tiritçi Baba" olarak tanınan Bedir Gül, "Halil İbrahim sofrası ve bereketi" ile özdeşleşen ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerden tirit yemeğini 30 yıldır babasından öğrendiği asırlık tarifle geleneksel yöntemlerle hazırlıyor.

‘’TİRİT BİZE HZ. İBRAHİM’DEN HATIRADIR’’

30 yıldır tirit yapıyorum diyen Bedir Gül; ’Kış aylarının vazgeçilmez yemeği olan tirit yemeği vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Sabahın erken saatlerinde yoğunluğumuz başlıyor saat 11’e doğru sakinleşiyor.12 gibi olunca dükkânı kapatıyoruz bu değişmez geleneğimizdir. Tirit bize Hz. İbrahim’den hatıradır. Nemrut Hz. İbrahim’i ateşe atarken demiş senin Allah’ın ne kadar kuvvetli onun için 100 tane tosun kesip dağıtacağım, Hz. İbrahim de bu tosunları tirit yapıp dağıtalım demiş tirit yemeği oradan gelmedir. Bizim tek sırrımız ilk günden bugüne lezzetimizi bozmadık. Tirit satmaya 9. Aydan başlıyoruz 6. Aya kadar devam ediyor.

‘’TİRİT ‘İN HER TARAFI ŞİFADIR’’

Tirit ’in faydaları et suyu var et suyu da mide dostudur. Tirit ‘in her tarafı şifadır. Geçen yıl 20 lira olan tirit bu yıl 50 liradan satılıyor. Bizdeki fiyatlar etin fiyatına bağlı ne kadar yükselirse bizde yükseltiyoruz. Çünkü tirit sadece et ile yapılıyor. Biz sadece tirit değil düğün yemekleri de yapıyoruz. Urfa da bir numarayız.