Türkiye’nin en önemli Üniversitelerinden olan Harran Üniversitesinde başarılı uygulamalar hayata geçmeye devam ediyor. 3+1 işyeri eğitim uygulaması da bu başarılardan bir tanesi. 3+1 işyeri eğitim uygulaması Türkiye de ilk kez Şanlıurfa Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda hayata geçti.
Konu ile ilgili Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ahmet İlyas, Urfanatik mikrofonlarına konuşarak yeni eğitim sistemi hakkında bilgi verdi. İlyas, Ara eleman sorununu bu sistem ile çözmeyi planladıklarını belirtti. Müdür İlyas ayrıca görüşmelerde iş yeri sahiplerinin bu konuda çok memnun olduğunu ara eleman sorununu bir nebzede olsa çözüm bulacakları konusunda kendilerini desteklediklerini ifade etti.
‘’ARA ELEMAN SORUNUNU BU SİSTEM İLE ÇÖZMEYİ PLANLIYORUZ’’
Bu yıl uygulamaya soktuğumuz uygulamasına göre belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücünü tecrübe kazanarak iş kurumlarına göndermeyi amaçlıyoruz. Bu uygulamada öğrencilerimiz 3 dönem ders 1 dönemde haftanın 4 günü uygulamalı eğitim görecekler. Böylelikle okul bittikten sonra istihdam sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Tecrübe açısından o bir dönemlik derste iş yerleri şunun farkında öğrencileri kendileri yetiştiriyorlar. Ara eleman sorununu bu sistem ile çözmeyi planlıyoruz. Bizler kendini yenileyen bu konuda geri dönüt alan bir Meslek Yüksekokuluyuz. Şimdiye kadar yaklaşık 98 öğrenciyi meslek edinme yerlerine gönderdik yaklaşık 40 kurumla görüşerek bir yol haritası çizdik.
‘’65 FİRMA BİZLERE BAŞVURU DA BULUNDU’’
Bahar döneminde başlatmış olduğumuz uygulamanın devamı ve sistemin daha da revize edilmesi amacıyla iş yerleriyle görüşmeler gerçekleştirdik. 65 firma bizlere başvuru da bulundu. Bu firmalarla bahar aylarında tekrar görüşerek bu defa öğrencilerin kendisi seçsin istiyoruz. Anket ve mülakat ile bu işi çözmeyi istiyoruz. Öğrencilerde ise çok ciddi istek var bu konuda kendilerini ifade etmeyi öğrendiler. Hocam bizim işimiz hazır kaderimizi kendimiz çiziyoruz mantığında oluşmaya başladı.
‘’ANKETLER SONRASINDA GENEL SAĞLIKLI BİR DEĞERLENDİRME YAPMAYI HEDEFLİYORUZ’’
İş yeri eğitimi koordinatörü var aynı zamanda program başkanımız var ve program yöneticimiz var bende özellikle iş yerleriyle beraber görüşerek bu sistemin bu zamana kadar geri bildirimi ile ilgili anketler düzenliyoruz. Bu anketler sonrasında genel sağlıklı bir değerlendirme yapmayı planlıyoruz. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz görüşmelerde iş yeri sahiplerinin bu konuda çok memnun olduğunu ara eleman sorununu bir nebzede olsa çözüm bulacağımız konusunda bizi desteklediklerini ifade ettiler. Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak yaklaşık 3 bin öğrenciyle eğitim öğretime devam ediyoruz. Umarım burası eğitim yuvası olmasının dışında insanlara istihdam sağlayan, ara eleman sorununu çözen, kaliteli eğitim sunabilen ve Harran Üniversitesi misyonu ve vizyonuna değer katabilen Meslek Yüksekokulu olarak hareket ettiğimizi düşünüyorum.
ÖZEL HABER:SEVGİNUR ÇİFTÇİ