Son zamanlarda Türkiye'de açıklanan veriler neticesinde intihar eden kişi sayısı her geçen gün artmakta olup günümüzde en sık intihar eden yaş grubu 15-24 olarak görülüyor. İntiharların nedenleri arasında ruhsal sağlık sorunları, madde bağımlılığı, sosyal ve ekonomik faktörler, travma, istismar ve kültürel faktörler yer alıyor.

Uzmanlar intihar girişiminde bulunmaya niyetli bireylerin intihar girişimde bulunmadan önce çevrelerine sinyaller verebildiğini belirtirken, kişinin, intihar etmeyi bir çözüm yolu olarak görüldüğünü ve problemlerinden kurtulacakmış gibi düşündüklerini söylüyor.             

“KİŞİ BUNALIMA GİRİNCE İNTİHARI BİR ÇÖZÜM YOLUYMUŞ GİBİ GÖRÜYOR”

İntihar, kişinin çeşitli sebeplerle kendi yaşamına son verme hali olduğunu söyleyen Psikolog Nursena As, “Öncelikle psikolojik ve çevresel problemler intiharın sebeplerinden olabilir. Baktığımızda kişinin ailevi sorunlar , ilişki ve yakın çevresi ile problemler yaşanması, maddi ve ekonomik sebeplerden dolayı sıkıntılara girmesi, ağır hastalık tanısı alması, yakın çevresinden birisinin ölmesi, daha sonra çevresinde sevdiği ve kendisiyle özdeşim kurduğu birinin intihar sebebiyle ölmesi bunların birçoğu intihara sebebiyet verebilir ve bununla birlikte psikolojik olarak baktığımızda da depresif belirtilerin öne çıktığını görüyoruz yani kişi depresyondaysa ağır belirtiler gösteriyorsa şizofreni, demas, bunama, yemek, kişilik bozuklukları, madde, alkol, kumar bağımlılıkları gibi sorunlarla başa çıkamayabilir. Dünyanın sonuymuş gibi ve yoğun stresti kaldıramadığından ötürü kişi intiharı bir çözüm yolu olarak görebilir ve intihar girişiminde bulunabilir” dedi.

“KİŞİ İNTİHAR ETMEDEN ÖNCE ÇEVRESİNE ÖNCEDEN SİNYAL VERİYOR”

İntihar girişinde bulunan insanlar çevresine yavaş yavaş sinyaller verdiğini belirten Psikolog Nursena As, “İntihar girişiminde bulunmak isteyen kişiler öncesinde sevdiklerini arayıp, veda edecekmiş gibi konuşmalarda bulunabiliyor veya bazen ben kendimi öldüreceğim artık dayanamıyorum gibi kelimelerde kullanabiliyorlar. Kimisi planlayarak kimisi ise planlamayarak da intihar girişiminde bulunabiliyor, baktığımızda bu kişilerde çevreden kendilerini geri çekerler, arkadaş çevreleri her gün geçtikçe azalır, ailesiyle olan ilişki bağını keser, yemek ve uyku düzenleri değişir ve ağır depresyon belirtileri gösterirler. Çevresindeki arkadaşları da onu eskisi gibi göremeyince sen de bir haller var diyebilir, çevrenizde eğer böyle kişiler varsa sürekli sık sık ağlama, kendini depresyonda hissetme kendisine aşırı değersizmiş gibi görme sevdikleri tarafından kıymet görmediğini, sorunlarla nasıl baş edeceğini bilmediği için intihar girişiminde bulunabiliyorlar” şeklinde konuştu.

“İNTİHAR NEDENLERİN YÜZDE DOKSANI PSİKOLOJİK SEBEPLER”

Psikolog Nursena As konuşmasının devamında ise,“İntihar girişiminde bulunmak isteyen kişiler sizlere önceden sinyal verip bana yardım et gibisinden hareketlerde ve konuşmalarda bulunabiliyorlar, öyle kişileri fark ettiniz de profesyonel bir destek almalarını sağlayın çünkü siz onlara iyi gelemeyebilir ve eğer kişi intihar girişiminde bulunacak eylemler yapıyorsa lütfen anında müdahale etmeye çalışın. İntihar edenlerin yüzde 90'ı psikolojik sebepler olduğunu görüyoruz burada bu psikolojik sebebin tedavisi için bir psikoterapi ve ilaç tedavisi özellikle ikisi bir arada giderse bu intihar girişimi çözümsüz değildir aslında önlenebilen bir durumdur. Depresyon tedavi edilebilecek bir hastalıktır sadece o sıra kişi sanki başka hiçbir çözüm yolu yok bu işin içinden çıkamayacak sadece ölürsem bu durumdan kurtulacağım gibi düşüncelere sahip. Bizler de onlara başka açılardan bakmayı ve ilaç tedavisi ile birlikte o kişi tedavi edilebiliriz” diye konuştu

URFANATİK.COM: AHMET DURMUŞ