Şanlıurfa'da yaz aylarının sona ermesiyle birlikte olmak, kışlık hazırlıklarına başladı. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden biride turşu. Turşu çeşitli sebzelerin karşımı ile elde edilen rengi ve görüntüsüyle sofraları süslüyor.

ürünlerin kış sezonunda tüketilmesi amacıyla yapılan  Pancar, Tombul Acı Biber , Domates, Cin Biberi, Ezme, Kornişon Patlıcan, salatalık ve lahana gibi turşular sonbahar aylarında başlıyor.

Kentte turşu satışı yapan Mehmet Çatın; “En iyi turşu sirkesiyle yapılan, birçok ürünün iyi geldiğini ve herkesin turşu yemesi gerektiğini söyledi.

 “5 LİTRE TURŞU 300 TL”

Turşuları kendi dönemlerini söylüyor Mehmet Çatın, “Turşularımız çok güzeldir içerisinde salatalık, biber, lahana, kornişon, hıttı bulunmaktadır. 5 litrelik turşularımız, el yapımı dediğimiz yani kendimizde 300 liradır. En iyi turşu sirkesiyle yenilirin değil de Urfa'lıların turşuya ilgi baya yoğun çünkü yemeğin yanında tercih ediliyor ekşi ve acımsı tada sahip olduklarından dolayı suyu içiyorlar, salatasını biberini yiyorlar. Zaten turşunun özelliğinin bildiği birçok ürün iyi gelir. Özellikle korona zamanında turşu satışları bayağı bir artmıştı ama şu anda umarım daha da iyi olur” dedi.

“EN İYİ TURŞU SİRKEYLE YAPILIR”

Mehmet Çatın konuşmasının devamında , “Turşu zaten havalar soğuduğu zaman ortaya çıkıyor. Şu anda Urfa'ya bakarsan ona göre havalar biraz daha soğudu, mutfağın bir köşesine indirse olur, turşunun bozulma nedeni yapılışını bilmiyorlar yapılmadığını bilmediği zaman turşunun bozulur, sen onun sirkesini, suyunu, tuzunu onu düzgün yapman lazımsa onu düzgün bir şekilde yapmazsan turşu hassastır hemen bozulur. Herkesi turşu, davet ediyorum, turşusuz bir hayat olmaz bence, turşu soğukta koronaya birçok ortak iyi gelir” sarf etti.