Şanlıurfa’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı ve üniversite tercihi süreci başlamış oldu. Bu süreçte birçok aday, doğru tercihi yapmak için rehber öğretmenlere ihtiyaç duyuyor.

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavına 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da sonuçlar bazı öğrenciler için sevindirici, bazıları için ise hayal kırıklığına neden oldu.

Sıralamada dereceye giren adaylar, 27 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacak.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Rehber Öğretmeni Hasan Varış, “tercih sürecinin öğrenciler için önemli bir süreç olduğunu söyledi. Varış, Üniversite tercihlerini yaparken şehirlerin yaşam ve ekonomi koşullarını da göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

“TERCİH SÜRECİ ÖĞRENCİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜREÇ”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) sonuçları, bazı öğrenciler için sevindirici, bazıları için ise hayal kırıklığı yaratığını söyleyen Rehber öğretmeni Hasan Varış, “Özellikle sayısal derslerde matematik, fizik, kimya ve biyoloji ortalamaların düşük olması, öğrencilerimizin ve yerleştirme süreçlerinin zorluklarına işaret ediyor bu yıl devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılması ise öğrencilerin istedikleri üniversitelere Tercih süreci öğrenciler için çok önemli ve bölümlere yerleşme konusunda ek zorluklar yaşayabilecekleri anlamına geliyor Tercih süreci öğrenciler için çok önemli bir süreçtir öğrencilere tavsiyem mutlaka uzman birilerinden yardım alıp tercih yapmaları gerekiyor devlet üniversitelerinde ikinci öğretimler kapatıldığı için  tercih süreçli devlet üniversitelerinde biraz daha farklı bir süreç öğrencilerimizi bekliyor” dedi.

 “TERCİH YAPILIRKEN BAŞARI SIRALAMASINA DİKKAT EDİLMELİ”

Tercih yaparken her şeyden önce öğrencinin sınavda almış olduğu başarı sıralamasının önemli olduğunu dile getiren Hasan Varış, “ lisans programlarını tercih ederken sevgili öğrencilerimiz başarı sıralamanıza göre bir önceki yıllarının yerleşme sıralarını göz önünde bulunarak üniversiteleri tercih yapa bilirsiniz tercih ettiğiniz şehirlerin yaşam koşulları ekonomi koşulları size bir şeyleri katıp katmadığında da tercih edebilirsiniz seçtiğiniz meslekleri alakanıza göre veya üniversiteyi bitirdikten sonra  o mesleği yapıp yapamama konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 “UZMAN BİRİLERİNDEN YARDIM ALINMASI GEREKİYOR”

Rehber Öğretmeni Hasan Varış konuşmasının devamında, “ Tercih dönemlerinde öğrencilerimiz en çok şikâyet ettiği noktalardan bir tanesi üniversitelerin yurt ulaşım sosyal imkân konusunda kendi sıralamalarına gidip gidememesi öğrenci iyi bir sıralamayı alamamıştır iyi bir şehre gidememiştir nitelikli bir şehire nitelikli bir üniversiteye gitmek istiyor bir türlü bunu yapamıyor Tercih sürecinde mutlaka  uzman birilerinden yardım alınması gerekiyor bizim topluluğumuzun en olumsuz özelliklerden bir tanesi herkes her şeyi bildiğini zanneder aslında öyle değildir tercih uzmanlarından yardım alarak yapılır” sözlerini sarf etti