Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir basın açıklaması düzenlendi.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;8 Mart 165 yıl önce kadınların erkek egemenliğine karşı eşit ücret ve bir dünya talepleriyle 1857 yılında adalet barış ve diğer tüm eşit haklar için başladıkları uzun soluklu mücadelelinin simgesi olan hakların uğruna can verdikleri mücadele günüdür. 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü’nü Ukrayna’da yaşayan savaş süreci ile karşılanıyor. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en çok kadınlar ve çocuklar oluşmakta ve yaşayan süreç tüm hakları birlikte kadınların en temel hak olan yaşam hakkına da açıkça tehdit etmektir biz kadınlar bu durma kabul etmiyor tüm devletin evrensel barış hizmet etmeye savaşa dur demeye davet ediyorum.


794 GÜNDÜR GÜLİSTAN DOKU’DAN HABER ALINMAMAKTADIR
2021 yılında elde edilen veriler göre Türkiye’de erkekler tarafında 280 kadın öldürüldü 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunan 8 Mart kutladığımız bu yıl Ocak ayında meslek taşımız av. Dilara yıldız ‘in erkek şiddeti sonucu katledilmesi hepimizi derinden üzmüştü bunu yanı sıra 794 gündür Gülistan Doku’dan haber alınmamaktadır. 364 gündür Emine şen yaşar adalet nöbetine devem etmektir Garibe Gezer’in şüpheli hapishane ölümü aydınlatışmıştır yaşam hakkını ihlal edildiği Aysel tuğluk ve diğer hasta mahpuslar serbest bırakılmalıdır talebimiz tüm kadınlar haklarının korumasıdır.


325 KADIN BAŞVURDU
Yine ilimizde 1 Kasım 2021’den bu yana kadın hakları merkezimize 352 kişi başvurdu bulunmuş başvuruda bulunanların 325’i kadınlardan oluşmuştur. 1 Kasım 2021’den bu yana kadın hakları merkezine başvuruda bulunan başvurucuları 259’u boşanma ve şiddetten dolayı 22’si nafaka 7si adil yardım talebi 9’u velayet ve geri kalanı 55’i nüfusu ve isim işletmeleri için başvuruda bulunan başvurucular 319’u resmi nikâh 33’ü dini nikâha 1’î nişanlı ve 14’ü bekâr olduğunu belirtmiş 1 Kasım 2021’den bu yana kadın hakları merkezine başvuruda bulunan başvurucuları %37’si psikolojik %20’si fiziksek %18’i ekonomik %10’u cinsel %7’si mobbing %5’i dijital ve %3’ü de diğer şiddet türleri maruz kadınlar ifade etmişlerdir.


39 MÜLTECİ KADIN BOŞANMA VE ŞİDDET DOLAYI ADİL YARDIM BAŞVURDU
Yine ilimizde 1 Kasım 2021’den bu yana 39 mülteci kadın boşanma ve şiddet dolayı adil yardım başvurulmuştur. Her zaman emektir insandan özgürlük ve bağımsızlıktan eşitlik ve hakkaniyetten hukuktan ve adaletten yana olan Şanlıurfa barosu kadın hakları merkezi olarak 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününüz kutluyoruz. Bu yılki 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü etkilediğiniz ve kadın dergimiz kadın hakları merkezi üyemiz olan 31 Mayıs 2021’de kaybettiğiniz stj. Av. Berrin akça’ya ithaf ediyoruz. Kendiniz saygı özlem ve rahmetle anıyoruz.