Ağız ve diş sağlığı günümüzde çok dikkat edilen unsurlardan bir tanesi günlük tüketilen çay kahve ve benzeri ürünler diş sağlığını oldukça etkiliyor.

Ağız sağlığında en önemli noktalardan biri olan diş sağlığına özen göstermenin başlıca önemini vurgulayan Diş Hekimi Yekta Aktar, sararmanın sebepleri ve dişleri daha beyaz hale getirmenin yollarını sizler için anlattı. Peki diş sağlımıza dikkat ediyor muyuz?

‘’DİŞ KONTROLÜ 6 AYDA BİR YAPILMALI’’

Aktar; İşlerin sızlaması için birçok sebep olabilir. Ara yüz çürükleri ağzında olduğunu fark etmez. Çürük başlangıcındayken çok bir ağrı olmaz. Bu yüzden 6 ayda bir diş kontrolü radyografilerle yapılsın. Bu sebepten dolayı sızlamalar olabilir. Periontak kaynaklı diş eti sızlamaları olabilir. Kışın daha yoğun çalışıyoruz.  Kışın hastaların dişleri çürüdüğünde daha çok sızlamalar hissediyor. 

Ağzı kokuları diş veya ağız kaynaklı ise çürükler koku yapabilir. Çürük dişler arasında besin birikimi olur.  Biriken besini fırçayla temizleyemiyoruz. Özellikle ara yüz çürüklerinde temizlik olamadığı için ağız kokusu yapabiliyor. Diş taşları temizlenmediği için diş eti çekilmesine sebep oluyor. 

‘’ URFA’DA BU SORUN ÇOK YAYGIN’’

Dişin periyodontal yapısının bozulmasına sebep oluyor. Urfa da bu sorun çok yaygın görünüyor. Ağız bakımı kişiye göre değişiyor. Bu bazı kişilerde 6 ay bazılarında 3 ayda bir yapılması gerekiyor. Diş taşlarının temizlenmesi sonucu dişler arası boşluk oluşur. Boşluklar sonucu hasta diş temizliğini zararlı görebiliyor. Diş etlerinde kanama sonucu yine diş taşlarıdır. Diş taşlarının oluşumu da düzenli fırçalama olmazsa diş etleri kendini bırakır araya besinler girer ve cep oluşur yine ağız kokusuna sebep olur. 

‘’DİŞLERİMİZİ GÜNDE 3 KEZ FIRÇALAMALIYIZ’’

Diş fırçalama günde en az 2 olmalı ama 3 te olsa daha iyi olur. Özellikle şekerli karbojendik gıdalar kısacası dişlere yapışan gıdalar çürüğe daha hızlı sebep olur.  Bu tür gıdalardan sonra mutlaka fırçalanması gerekiyor. Çay kahve tüketimi renklendirme yapar çürük oluşturmaz.  Diş taşı temizliği ayrıdır beyazlatmak ayrıdır. Diş taşı temizliğinde dişin kendi rengini ortaya çıkarırız, diş beyazlatmada kimyasallarla lazer yöntemi uygularız.