Koronavirüs salgını ile birlikte Şanlıurfa'daki hastane kapasiteleri yeniden gündeme geldi. Atıl durumdaki hastanelerin hizmete açılması yönündeki talepler artarken salgın nedeniyle yoğun bakım yatak sayılarının yetersiz olduğu konuşuluyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların rekor sayılara ulaştığı Şanlıurfa için yoğun bakım yatak sayısının arttırılacağını açıklamıştı. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından Valilik tarafından özel bir hastanenin kiralandığı gündeme geldi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Erkuş, yoğun bakım ve servislerden pandeminin ilk gününden bu yana yaşananları Urfanatik'e anlattı. Şanlıurfa’da ilk salgınla ilgili haberin alınmasında bugüne kadar alınan önlem ve hastanelerde verilen hizmetlere ilişkin konuşan Dr. Erkuş, o günlerde yapılan toplantıda tüm ihtimallerin masaya yatırıldığı söyledi.
“NORMALLEŞME SÜRECİYLE BİRLİKTE VAKALAR ARTTI"
"Şanlıurfa’da karantina tedbirlerini diğer illere göre daha katı bir şekilde uyguladık" diyen Erkuş, şöyle devam etti: "Herkesi evlerinde takip ettik. Biz bu süreci haziran aylarının ortalarına kadar biraz geciktirdik. Urfa’da biz buna erken müdahale etmeseydik çok daha kötü bir durumda olabilirdik. İmkanlar dahilinde yurtlarını aktifleştirerek oralara personel görevlendirmeleri yaparak süreci bu şekilde yürüttük. Normalleşme süreci ile birlikte kapalı olan mekanların açılması ve yoğunlukların artması Şanlıurfa’da vaka sayılarımızda bir artışa neden oldu. Bu artışla birlikte her kamu ve kuruluşlar kendi çerçevesinde önlem alarak buna yönelik yeni bir aşamaya geçildi. Hastalarımız artık evlerde takip edilmeye başlandı. Sadece hastanede yatması gerekenler hastanelere yatırılmaya başlandı. Bakanlığımızla yaptığımız konferanslarda da neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verilmekte. Zaman zaman bazı noktalarda yaşadığımız sıkıntılar oldu. Bu konuda bakanımız ve bakan yardımcılarımız, milletvekillerimiz ve başta sayın valimiz olmak üzere bu anlamda ciddi bir destekleri var. Biz tüm bunları yaparken aynı zamanda hasta yakınlarını da bilgilendiriyoruz. Yapılan testler veya hastanın son durumu ile ilgili bilgilendiriyoruz. Tüm bunlar içinde bir takım çağrı merkezleri kurduk."
"VAKA SAYILARI KONTROL ALTINA ALINDI"
Şanlıurfa'da vaka sayılarının kontrol altına alındığını söyleyen Erkuş, "Ancak bunda kesinlikle vatandaşlarımızın rehavete kapılmaması gerekiyor" uyarısında bulunarak şu şeklide konuştu: "Bunlar hepimizin gayretiyle olan sonuçlardır. Biz kurallara uyarsak büyük ölçüde bu süreci hepimiz atlatacağız. Urfa’da yapılan düğün törenleri, taziyeler kalabalık ortamlardaki kalabalıkları azaltamazsak buralar bulaş kaynakları olmaya devam edecektir. Virüsün bulaşmamsı için bizim bundan öncede bir gayret göstermemiz gerekiyor. Bu süreçte vitamin desteğine çok ihtiyaç var ve salgına karşı vitamin almamız gerekiyor."
"YOĞUN BAKIM VE SERVİSLERDE SIKINTIMIZ YOK"
Vaka sayılarının artışıyla birlikte yoğun bakım yatak sayısı ve servis kapasitelerinin yetersizliği çok tartışılmıştı. Erkuş, şu an herhangi bir sorun olmadığını belirterek ekledi: "Şu anda hastanelerimizdeki yoğun bakım ya da servis kapasitelerimiz hastanelerimizi karşılayacak vaziyettedir. Şuanda bir sıkıntımız yok ancak olası bir yoğunluk durumuna karşı biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kış aylarıyla birlikte gribal enfeksiyonlar veya diğer hastalıklara karşı kötü bir hal alırsa biz bu önümüzdeki süreci değerlendirmek istiyoruz. Yoğun bakım ünite sayılarımızı artırdık. Servis yataklarını artırdık. Şu anda ilin ihtiyaçlarına göre vefat edenler, günlük vaka sayıları, test yapanları ve taburcu olanları anlık takip ediyoruz."
"KARANTİNA GÜNLERİNİ 22 GÜNDEN 14 GÜNE DÜŞÜRDÜK"
Karantina günlerindeki kafa karışıklığına netlik kazandıran Erkuş, şu ifadelere yer verdi: "Koronavirüs bize yurt dışından gelen bir hastalıktır. Biz de böyle bir hastalıkla ilk defa karşılaştık. Aradan geçen yaklaşık altı ay süre içerisinde virüsle çok haşır neşir olduk. Bilim kurulunun çalışmaları oldu. Sağlık personellerinin bu konuda bir tecrübesi oldu. Elimizdekilerle çalıştığımız zaman bazı sonuçlar elde ediyorsunuz ve bunlar sürekli değişiyor. İlk 14 gün iyileşme süreci olacak 3 gün semptom ve 5 günde tedavi süreci olarak bakıldığı için bundan dolayı 22 güne çıkarılmıştı. Farklı bir aşamaya geçildi. Bu mikrop üretilmeye çalışıldı. Pozitif olanlarda bakıldı ki mikrop üremiyor. Yani bulaştırıcılık kalkmış. Sonuç pozitif olsa bile oradaki virüs atıklarından dolayı pozitif çıkıyor ancak gerçekte ortada virüs olmadığı görülüyor. Bu seferde 14 gün test yapılamaya gerek yok denildi ve bulaştırıcılık 14 günde bitiyor ve karantina süreçleride 14 güne düşürüldü. Bunlar tamamen yaptığımız çalışmalar sonucunda alınan kararlardır. Bilim sürekli kendini yenilediği için yapılan deneyler sonucunda da değişiklikler yapılabilir."
"ATIL DURUMDAKİ HASTANELER İNCELENDİ"
Şanlıurfa'da hastanelerin yetersiz olduğu tartışmaları sık sık gündeme gelen konular arasında. Nüfus sayısına göre hastanelerin yetmediği konuşulurken, atıl durumdaki hastanelerin kullanıma açılması gündeme geldi. İl Sağlık Müdürü Erkuş, kamuya ait atıl durumdaki hastanelerin kullanıma uygun olup olmadığı yönünde inceleme yapıldığını ancak depreme dayanıklı olmadığının tespit edildiğini açıkladı. Erkuş, bu konuda şunları söyledi: "Şanlıurfa’da kapalı olan özel hastaneler eski atıl vaziyete duran hastaneler ve kamu kurumlarına ait olan hastaneler olmak üzere hepsini teknik mühendislerle ve arkadaşlarımızla gezdik. Bunların dışında eski tıp fakültesi, çocuk hastanesi olarak kabul edilen yerlerde bu oranda kullanımında sıkıntılar var. Bizim eski kamuda olan eski Tıp Hastanesi ve eski Çocuk Hastanesinin yerini gezdiğimiz zaman bunların depreme dayanıklılığı incelendiği zaman bunların depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yapılacak yatırımın iyi olmadığı bu yüzden de bakanlık onayından geçmeyeceği bildirildi."
KİRALANAN HASTANE HANGİ AŞAMADA?
Erkuş, kapalı olan özel hastanelerin kullanımına ilişkin ise şöyle konuştu: "Özel hastanelere baktığımız zaman Özel Ursu Hastanesinin kullanılabilecek vaziyette olduğu tespit edildi. Burada bulunan solunum cihazları yoğun bakım kapasitesi imkanlar ölçüsünde neler yapılabilir. Bunları teknik ekibimiz ile birlikte değerlendirdik. Bu süreçte bizim herhangi bir ihtiyacımız olmadı. Ancak kış döneminin gelmesiyle ilerlediğimiz bir noktada eğer ihtiyaç olabilme durumunda kış aylarında yoğunluğumuz artarsa bu hastanenin kiralanması ve sözleşmesine kadar bu süreci getirdik. Bu hastaneler zaten Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı olan hastanelerdir. Biz de bunu kiralama yöntemi ile kamuya kazandırdık. Şuanda hastanede cihazların çalışıp çalışılmadığı kontrol ediliyor. Teknik ekiplerimiz burada çalışmalar yapıyor."
“SAĞLIK PERSONELERİNDE EKSİKLİĞİMİZ ŞU ANDA YOK”
Şanlıurfa sağlığında en çok konuşulan sorunlardan biri de sağlık personelleri sayısıyla ilgili. Bölgeye yoğun bir atama yapıldığını söyleyen Erkuş, "Bizim hemşire ve doktorlarımızda da mecburi hizmetlerini burada yapıyorlar" ifadesini kullanarak şu şekilde devam etti: "Devletimiz de buradaki eksiklikleri görerek bu bölgeye mecburi hizmet şeklinde atamalar yapıyor. Yani belli bir sürede
doğuda mecburi hizmet vereceksiniz. Bu her meslekte var, sağlıkta da var. Bizim aslında Urfalı olarak sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Urfalı hekimlerimiz de gelip burada çalışmıyorlar. Bunun çok sebepleri var. Belki de başka yerlerdeki rahatlıkları görüp bundan dolayı gidiyorlar. Belki de hastaya olan yaklaşımları sağlıkçılara olan yaklaşımları görüyorlar. Tabi bu konularda tek bir neden yok. Bu konuda ciddi akademik çalışmaların yapılması gerekiyor. Şanlıurfa’da vaka ve karantinaya alınan yerlerle ilgili artık bilgi vermiyoruz. Özellikle toplumun psikolojik durumundan dolayı ciddi bir anlamda sıkıntı var bakanlığımız günlük olarak tek elden verileri paylaşıyor ve hangi illerde o yoğunluğun fazla olduğunu açıklıyor. Bizim için önemli olan hastalarımızı aksatmamak ve takibini iyi yapmaktır."