Cumhuriyetin ilanından sonra il konumuna getirilen Şanlıurfa, 1984’e kadar Urfa adını taşırken, Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlık nedeniyle TBMM tarafından çıkarılan bir yasayla Şanlı sıfatıyla onurlandırıldı, adı Şanlıurfa’ya çevrildi.
URFA’NIN ŞANLI HİKÂYESİ
Birinci Dünya Savaşı döneminde ülke toprakları yabancı ülkeler tarafından işgal altına alınmıştır. Fransızlar başta olmak üzere İngilizler Urfa topraklarını işgal etmek üzere birliklerini sevk etmişlerdir. Urfa halkı işgale karşı kendini korumak için Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurmuş, cemiyet gücünü toplayarak düşmana karşı canla başla mücadele etmişlerdir. 23 Aralık’ta Urfa’ya atanan Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip Bey tarafından halka gerekli destek sağlanır. Suruç ve Akçakale’nin aşiretleri de katılarak düşmana karşı mücadele eder. Fransızlar uzun süre mücadele etmesine rağmen erzakları azalmaya başlar. Urfa’dan şerefle yenilgi sayılmadan ayrılmanın yolunu ararlar. Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti ile yapılan görüşmeler sonucunda bir takım şartlar doğrultusunda şehri terk etmeyi kabul eder ve ayrılırlar. Urfa halkı ordudan herhangi bir yardım almadan kendi imkânları doğrultusunda gösterdikleri mücadele sayesinde önemli yerlere ulaşmışlardır. Kahramanlıkları şanları ile Türk milletine örnek davranış göstermişlerdir. 22 Haziran 1984 gününde Urfa’ya “Şanlı” unvanı verilerek şehrin adı Şanlıurfa olarak değiştirilmiştir.
Kentte vatandaşlara Urfa’nın şanlı unvanını ne zaman aldı? Şanlıurfa’nın tarihini biliyor musunuz? Diye sorduk.
‘’ŞANLIURFA’NIN ESKİ İSİMLERİDE VAR’’
Şanlıurfa şanlı ünvanlını 22 Haziran 1984 te aldığını biliyorum diyen Ramazan;’’ Fransızlarla yapmış olduğumuz savaşı kazandığımız için şanlı ünvanlını anlıyoruz. Ve Şanlıurfa olarak o yıl TBMM de kabul oluyor. Aynı zamanda Şanlıurfa’nın eski isimleri de var; Ruha, Er ruha, Edessa, Urfa ve son olarak Şanlıurfa olarak günümüze geliyor’’ Dedi.
‘’MEMLEKETİMİZE LAYIK GÖRÜLDÜ’’
Şanlıurfa öncelikle birçok isim aldı diyen Servan Harun Catın;’’ Şanlıurfa Şanlı ünvanlını kurtuluş savaşında Kuvayı millîye ve Ali S aip Ursavaş önderliğinde kazandığımız mücadele tarafından bu güzel memleketimize layık görüldü. Önceden ise Ruha Edessa gibi isimleri vardı’’ İfadelerinde bulundu.
‘’1982 YILINDA ŞANLI ÜNVANINI ALIYORUZ’’
Ben profesyonel bir tur rehberi olarak Şanlıurfa ya getirdiğim misafirlere bu hikâyeyi ve tarihi anlatıyoruz diyen Ahmet Palavar;’’ Biliyorsunuz Gaziantep gazi ünvanlını Kahramanmaraş kahraman ünvanlını Şanlıurfa ise şanlı ünvanlına layık görüldü. Şanlıurfa şanlı ünvanlını 1982 yılında almıştır. Şanlıurfa da bir ayaklanma oluyor Fransız işgaline karşı ve bu işgalin sonucunda Urfa’ya şanlı ünvanlı veriliyor’’ Dedi.