2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül tarihi itibariyle başladı. Öğrenciler, yaklaşık 3 aylık yaz tatili sonrasında okullarına kavuşmanın heyecanını yaşarken veliler ise masraf hesaplarını yapıyor.

Okul kıyafetlerine, servis ücretlerine ve kırtasiye malzemelerine gelen zamlar nedeniyle veliler çıkmazsa girdi.

Geçen yıla oranla özelikle kırtasiye malzemelerine yüzde 40-45’lik zam geldiğini ifade eden sektör temsilcileri, zamlardan dolayı velilerin kötü etkilediğini ifade etti.

İşlerindeki son durumla ilgili açıklamada bulunan Kırtasiyeci Adnan Altundağ, “Bu artışların en büyük nedenlerinden biri akaryakıt fiyatlarıdır. Biçok sektör, faaliyetlerini akaryakıt temelli olarak yürütmektedir ve bu nedenle ürün nakliye maliyetleri geçen seneye göre 600-700 liraya kadar yükselmiştir” dedi.

“BAZI VATANDAŞLAR ZAMLARA ADAPTAYKEN BAZILARI DA FARKLI BİR EVRENDE YAŞIYORMUŞ GİBİ”

Özel okulların ve uyum eğitimlerinin başlamasından dolayı düşük olduğunu söyleyen Adnan Altundağ; “Bu hafta okulların açılmasıyla beraber genel bir yoğunluk var şu anda yoğun bir tempodayız bu sürecin daha da hızlanmasını bekliyoruz. Pazartesi gününden itibaren bütün sınıfların açılmasıyla beraber hareketlilik şu an da yavaş yavaş artmakta Hafta sonundan itibaren ve gelecek haftanın da mevcut statüde hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Ülkemizde maalesef mevcut her alanda zam var yani bunun da en temel sebeplerinden bir tanesi akaryakıt bizim sektörümüzde her şey akaryakıta dayalı olduğu için yani bugün istediğimiz bir ürün kargodan maalesef 600-700 liraya mal olurken geçen sene ki bu 100 – 150 mal oluyordu. İster istemez bu da bütün sektörü etkiliyor kırtasiye ürünlerinde yani bütün alanlarda olduğu gibi maalesef kırtasiye ürünlerinde geçen seneye oranla belli bir miktarda artış var bazıları tamamıyla bu zamlara adaptayken bazıları da farklı bir evrende yaşıyormuş gibi sanki hiç zamlardan haberi yokmuş gibi davranıyor” dedi.

“BENDE DİĞER VATANDAŞLAR GİBİ ZAMLARDAN ŞİKAYETÇİYİM”

Bende zamları gördüğümde tepki veriyorum diyen Adnan Altundağ; “Genel olarak insanlar zamlara alışmışlar yani pek fazla yadırgamıyorlar bazıları da bazen tepkiler verebiliyor. Şimdi bizim kırtasiye sektörünün bazı belli başlı sorunları var. Birincisi sektörle alakalı olan sorunlar örneğin sektörle alakalı olan sorunların baştan birisi kırtasiye ürünlerinin sadece kırtasiyecide satılması yani şuan da mesela Bize gelen okul listelilerimizde peçete kâğıt havlu ıslak mendil bu tarz ürünlerinin hepsi var. Biz bu ürünlerinin hiçbirini satmıyoruz bunlar market ürünü market ürünlerini markette satılmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

“VELİLERİMİZ MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERİ ALMASINLAR”

Ayakkabıcı ayakkabıcılığını yapsın market marketçiliğini yapsın kırtasiyeci kırtasiyeciliğini yapmasının kanaatinde olan Adnan Altundağ; “ Yani şuan bütün marketlerde kırtasiye ürünleri satılıyor bizim temel şeyimiz kırtasiye ürünlerini sadece kırtasiye ürünlerinde satılması bir diğer hususumuz da velilere yönelik olan isteğimiz şimdi merdiven altı dediğimiz Çin malı ve kalitesiz sağlığa zararlı ürünlerin veliler tarafından alınmaması bazı velilerimiz ekonomik durumdan dolayı ve Zor şartlardan dolayı daha uyguna kaçabilmektedir. Ama bu işte hep çocuklarının sağlığı açısından zararlı olmakta hem de bütçelerine zarar vermektedir. Yani bugün diyelim ki bir boya eğer piyasada 5-10 liraysa kaliteli boya 30-40 liraysa yani kullanım ömrü diğerine göre daha çok fazla yani ucuz mal alacağım diye tasarruf edeceğini zanneden bazı insanlar aslında kendilerini yanıltmakta kendilerine zarar vermekte ve çocuklarının sağlığıyla da oynamaktadır bizim temennimiz velilerin bu konuda hassas ve duyarlı olması” sözlerini sarf etti.

HABER : ÖZLEM GÜLEBAK