ABD, Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki liman şehri olan Batı Trakya Türklerinin yaşadığı  Dedeağaç (Alexandroupolis)’e asker ve zırhlı kuvvetler konuşlandırdı.

ABD, Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki liman şehri olan Batı Trakya Türklerinin yaşadığı  Dedeağaç (Alexandroupolis)’e asker ve zırhlı kuvvetler konuşlandırdı. Bu eylem ilerine kurulması planlanan üs çalışmalarının bölgedeki ilk adımları. ABD , Yunan yetkililerle yürüttüğü proje ile Dedeağaç limanının özelleştirme kapsamında  olan %67’lik hissesini 2 ayrı şirket eliyle satın almaya hazırlanıyor.

   Türk Dışişleri Yunanistan'daki Türk Varlığını şöyle açıklıyor.

   Türkiye ve Yunanistan’ın taraf olduğu anlaşmalar uyarınca Batı Trakya’daki Türk nüfus ile İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum Ortodoks nüfus, iki ülke arasındaki zorunlu mübadelenin dışında bırakılmıştır. Bu çerçevede, hâlihazırda Batı Trakya'da sayıları 150.000 civarında Müslüman Türk Azınlık bulunmaktadır. 1923 Lozan Barış Antlaşması’yla Batı Trakya Türk toplumuna “azınlık” statüsü tanınmıştır. Lozan Antlaşması’nın 37. ila 44. maddeleri, Türkiye’deki Müslüman olmayan Azınlıkların haklarına ilişkin düzenlemeleri içermekte; 45. maddesi ise, Türkiye’nin Müslüman olmayan Azınlıklara tanıdığı bu hakların Yunanistan tarafından da, topraklarında bulunan Müslüman Azınlığa tanındığını belirtmektedir.

   Yunanistan’daki Türk varlığı Batı Trakya’yla sınırlı olmayıp, Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere On iki Adalar’da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfus da bulunmaktadır. Ancak, Yunanistan 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması imzalandığında On iki Adalar’ın İtalyan yönetimi altında bulunduğu gerekçesiyle söz konusu soydaşlarımıza azınlık statüsü tanımamaktadır.

 DEDEAĞAÇ’DA NELER OLUYOR

   Yunanistan’da Dedeağaç,  Lozan ile Türkiye’nin garantisi altında olan Batı Trakya’da yer alıyor. Türkiye sınırına yaklaşık 40 km mesafede bulunan bir liman kenti. ABD’nin son dönemlerde Irak kuzeyinden, Suriye kuzeyine, Güney Kıbrıs Rum Kesiminden Yunanistan’a kadar 10 bölge de artan askeri varlığı NATO faaliyetleri kapsamında değildir. ABD Türkiye’yi güneyden kuşatarak boğazları da yakından izleme Kanal İstanbul projesi gerçekleştirilirken bölgede askeri etki oluşturmak istiyor. Dedeağaç’ı ileri de ABD  İstanbul’a açılan bir lojistik üssü ya da belki de askeri üs olarak da planlanmakta. ABD bölgede kendisine en ciddi rakip olarak gördüğü Rusya’nın askeri faaliyetlerini bu 10 üs ile kontrol altında tutmayı planlıyor. Suriye’de Fırat’ın doğusunda Amerikan ve Rus askerlerinin sürtüşmesi bu rekabetin göstergesi durumunda. Yine Çin’in Yunanistan’da Pire Limanının kiralayarak Kuşak ve Yol Projesine entegre etmesi üzerine ABD Dedeağaç hamlesini gerçekleştirdi. ABD, Dedeağaç’ın ardından  Kavala Filippos Limanı’nda da yerleşme planları hala masada.  Böylece ABD Balkanlara açılan güzergahta bölgede Doğu-Batı yönlü geçiş yollarını askeri olarak kontrol edebilecektir.

 MESELE SADECE DOĞU AKDENİZ DEĞİL

Türkiye’de güvencesi altında olan Batı Trakya’yı Doğu Akdeniz’deki mücadeleden ayrı düşünemeyiz. Türkiye’nin burnunun dibinde Dedeağaç’ta kuracağı üs NATO’ dan ayrı bir yapılanma olarak karşımıza çıkıyor. Atina Batı Trakya Türklerine baskılarına devam ediyor. Doğu Akdeniz’de devam eden mücadele sırasında  Batı Trakya’yı gözden kaçırmamak lazım. Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 asker Dedeağaç’a kaçtıklarını unutmamak lazım. Bölgesel dinamikler içinde Mavi Vatan Stratejisini yürüten Türkiye Batı Trakya Türklerinin yaşadığı bölgede yeni bir ABD üssü ile karşı karşıya kalmak üzere …