URFANATİK- ABD Başkanı Trump, yönetime geçtiği takdirde bütün ülkeleri derinden etkileyecek adımlar izleyeceğini, ekonomide değişimler yaşatacağını ve savaşları durduracağını belirtmişti.
Trump’un yönetime geçmesi ve savaşı durduracağım sözlerinin ardından altın fiyatlarında düşüş yaşanmış ve kısa bir süre de olsa bu düşüş devam etmişti.
Altına yatırım yapmak isteyenler için bir fırsat olan bu düşüş kuyumcularda hareketlenmelere neden olmuştu. Ancak altın fiyatlarında son zamanlarda yaşanan artış dikkat çekti.
Altın fiyatlarında yaşanan bu yükselişin nedeninin Trump’un ülkeleri tehdit etmesi ve savaş mesajı vermesi olduğunu aktaran Kuyumcu İbrahim Halil Burun, savaşların bitmediğini sadece mola verildiğini aktardı.
Savaşlar konusunda yaşanan belirsizlikler altın fiyatlarını nasıl ekiliyor? Urfanatik mikrofonlarına konuşan Kuyumcu İbrahim Halil Burun, altın sever Şanlıurfalılara özel değerlendirmelerde bulundu.
“SAVAŞLARI BİTİRECEĞİM”
ABD Başkanı’nın değişmesi ile hareketlenen borsayı değerlendiren İbrahim Halil Burun; “Trump'ın piyasalara etkisi şu şekilde Amerikan Başkanı ilk seçildiğinde ‘savaşları bitireceğim dünyaya barış hâkim edeceğim’ gibisinden vurguları oldu. Bu durum altında belli oranda düşüşe sebep oldu tabii tekrarına baktığımız zaman Amerikan Başkanı’nın söylediğiyle yaptığı bir değil öncelikle bu hafta için Gazze'de cumartesi gününü işaret vererek tehditler yürütmesi Amerikan Başkanı’nın tavrını da ortaya koyuyor bu durum altında yükselişe neden oluyor ve görünen o ki altın bir süre daha yükselişini devam ettirecek. Çünkü kendisi her ne kadar barışçı olduğunu söylese de daha çok dünyayı altüst etmeye yönelik politikalar izliyor. Dünyadaki konjonktürün Amerikan Başkanı’nın her gün bir yerlere musallat olmasını izlediğimizde altının daha yukarılara gideceğini ve altından herhangi bir şekilde hani kısa vadede bir düşüşler olacağını ama ilerleyen dönemlerde mutlaka altın güvenli liman olarak her zaman yükselişini sürdüreceğini göreceğiz” sözlerini sarf etti.
VATANDAŞLARIN GÖZDESİ ALTIN
Güneydoğu bölgesinin favori yatırımının altın olduğunu aktaran Kuyumcu Burun; “Vatandaşların şu anda parası yok maalesef gelir dengesine göre altın çok yukarıda bu durum insanların altın almasını zorlaştırıyor ama şöyle bir durumumuz var bizim Güneydoğu Anadolu Bölgesi insanı sürekli altını yatırım aracı olarak görür. En ufak şeyinde bile altına yatırımını yapar. Bundan dolayı da altın sürekli olarak insanların gözdesi olmaya devam edecek. Bugün cumhuriyet alamayacak ama yarım altınla devam edecek yarımı alamayınca çeyrekle devam edecek bu süreç bunları getirecek çünkü insanlarımız sürekli en güzel kazancın altında olduğunu biliyor ve görüyor yatırımını buna göre yapıyor ama alım gücü olarak alım gücü çok aşağılarda” ifadelerinde bulundu.
“SAVAŞLAR DURDU MU YOKSA BİR MOLA MI VERDİ?”
Savaşların bitmediğini vurgulayan Kuyumcu İbrahim Halil Burun; “Burada şöyle bir durum var savaşlar durdu mu yoksa bir mola mı verdi? Trump'ın yaptığı işlere bakılırsa bu savaşlar bir mola verdi. Çünkü Trump'ın kendi yapacağı işlerde kendi fütursuzluğu var Trump ben Gazze’yi bitireceğim dedi öbür taraftan Grönland atasına göz koydu. Bunların çok büyük etkileri var. Diğer yandan bakıyorsunuz koskoca bir ülke olan Kanada'yı kendi toprağım yapacağım diyor yani burada bir Gazze'yle Kanada'ya insani olarak değil yani sadece coğrafi olarak baktığınız zaman Kanada onun bin iki bin mislisi Gazze olayından bu yana bakıyorum. Bugün Gazze için altın bu seviyelere geliyorsa yarın Kanada için Grönland için altın hangi seviyelere gider? Bunları da düşünmek lazım. Trump'ın söylediğiyle yaptığı bir değil. Kısa dönemde 10-20 TL gibi düşüşler olsa da altın istikrarlı bir şekilde yukarı gidecektir gibi görünüyor şu anda. En güzel şey alım gücünün yükselmesi o bizim Türkiye'nin iç politikasıyla alakalı bir durum. Öbürü de dünya konjonktürünün rahatlaması gerekiyor. Şu anda da o ikisi de yok maalesef” ifadelerinde bulundu.