Bayram kelimesinin çeşitli dillerde karşılığı var. Genel olarak baktığımızda; adet halini almış sevinç ve toplanma günüdür.

  Bayram kelimesinin çeşitli dillerde karşılığı var. Genel olarak baktığımızda; adet halini almış sevinç ve toplanma günüdür. Bu bayram adet halini almış sevinci yaşayamıyoruz. Geçen yıl bayramda da adet halini almış sevinci yaşayamamıştık. Bir öncekinde de… O zaman adet halini almış sevinç demek artık doğru değil. Ancak toplanma günü diyebiliriz. Bunu da bu yıl için diyebiliriz. Pandemi döneminde toplanmakta mümkün olmamıştı.

  Bu bayram buruk bir yanımız. Bayramı, bayram tadında yaşayamıyoruz. Filistin’ de çocuklar her gün ölüyorlar ve sair yerlerdeki Müslümanlar insan onuruna yakışmayacak şekilde hayatlarını kaybediyorlar.

  Peki, bu bayram bizim gündemimiz ne olacak? Birkaç tanesini sıralayabiliriz. Siyasilerin bayram namazlarını nerede kıldıkları, yayımlanan bayram mesajları, yerel seçimler  in  etkileri, bayram kahvaltısına ne ile başlanılması gerektiği… Sözüm ona hocalar televizyon ekranlarından, her halimize şükretmemiz gerektiğini salık verecekler. Bin beş yüz yıllık bir geleneği, bildiğimiz kelimelerle bize anlatmaya devam edecekler. Biz de dinlemeye devam edeceğiz her bayram aynı sözleri.

  Bir şeyin meydana gelmesinin çeşitli emareleri vardır. Mesela bayramın emareleri evlerde şeker, lokum ve kolonya ikram edilmesiydi. Peki, bu bayram kaç ev sakini şeker, lokum ve kolonya alamadı? Kaç aile çocuklarına bayramlık alamadı? Kaç kişi, semt pazarı dağıldıktan sonra topladığı sebzelerle bayram günü yemek yapacak?  Bizi geleneklerimizden uzaklaştıran biraz da ekonomik koşullar değil mi? Suçu hep dış güçlerde aramayı bırakmanın zamanı gelmedi mi? 

  Geçmiş bayramlara olan özlem duygularıyla bu bayrama ‘’Merhaba’’ diyoruz. Şu da bir gerçek ki her bayram bir öncekini arıyoruz. Yaşadığımız şu günleri de umarım aramayız.

  Tüm bu düşünceler ve yazıya dökemediğim duygularla Ramazan Bayramınızı kutlar küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öperim.