Şanlıurfa Birecik İlçemizin özelliğinden bir olan Kelaynak kuşları Türkiye’de sadece Birecik’te yaşamaktadırlar.
Şanlıurfa Birecik İlçemizin özelliğinden bir olan Kelaynak kuşları Türkiye’de sadece Birecik’te yaşamaktadırlar. Yılda bir kere göç eden Kelaynak kuşları bu yıl rekor artışla nesilleri çoğalmaktadır. İlçeye özgü kuşları vatandaşlar ziyaret ederek turizme atkı sağlıyorlar.
Kelaynak kuşlarının Şubat ortalarında Birecik’e gelip kayalıklara yerleşmeleri Mart ortalarını bulmaktadır. Üremelerini yapıp yavrularını büyüttükten sonrada Temmuz ortalarında Birecik’ten tekrar yavruları ile birlikte ayrılmaktadırlar. Kışları Kızıl Deniz kıyılarında yaşadıkları tesbit edilmiştir.
Kelaynak kuşlarının Birecik’e üreme için gelmelerinin nedeni; buradaki kayalarda bulunan kalsit maddesinin Kelaynak kuşlarındaki üreme gücünü arttırdığı şeklinde söylenmektedir. Kelaynaklar tek eşlidirler. Yani genellikle her sene aynı eşler yuva yapar ve çiftleşirler. Kelaynak kuşlarının ergin olanları yuva yaparlar. 5 yaşından sonra ergin hale gelmektedirler. Bunların ömürleri 25-30 yıl arası olduğu söylenmektedir.
Üretme istasyonunda korunmaya alınan kuşlar, siyah yağsız kıyma et, rendelenmiş havuç, rendelenmiş haşlanmış yumurta ve fenni yem karması ile beslenirler. Göçmen Kelaynak kuşları ise et ihtiyaçlarını tarıma zararlı böcekleri yiyerek giderirler.
Kelaynak kuşu, Birecikliler tarafından kutsal sayılmaktadır. Kuşların Şubat ortalarında gelişleri Birecikliler için İlkbaharın gelişinin bir işareti sayılmaktadır. Daha önceleri kurbanlarla karşılanan Kelaynak kuşları için son yıllarda Birecik’te Kelaynak Festivali düzenlenmektedir. Festivale büyük önem veren Birecikliler gönüllerinde eğlenmektedirler.