Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 24 Temmuz seçimleri ile Cumhurbaşkanı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmişti. 9 Temmuz 2018'de...

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 24 Temmuz seçimleri ile Cumhurbaşkanı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmişti. 9 Temmuz 2018’de ilk adımları atılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bugün 1 yılını geride bıraktı.

Kısa süre içinde devletin tüm kurumları yeni sisteme idari yapılanma ve mevzuat başta olmak üzere uyumlu hale getirilmeye çalışılırken başkanlık kabinesi de bir yılda birinci ve ikinci yüz günlük eylem planlarında çalışmalarını gerçekleştirdi.

Peki, bu 1 yıl içerisinde yeni hükümetle birlikte neler yaşandı?

Yeni sistemi daha verimli hale getirmek için sıkıntılar üzerine eğilirken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir yılını doldurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce 9 Temmuz’da yemin ederek göreve başladı. Erdoğan, yeni sistemin ilk kabinesini de aynı gün açıklayarak çalışmalarına başladı.

Temmuz 2018’den bu yana, önce örneği uygulanmayan yeni sistemin inşası için hummalı çalışmalar yürütüldü. Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesi ve yeni kabinenin açıklanmasının ardından 1, 2 ve 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri Resmi Gazete ’de yayımlanarak yeni sisteme ani bir geçil yapıldı. Cumhurbaşkanlığı sistemini kabinenin dışında oluşturarak, ofis ve kurullar da kuruldu.

Öncelikle yapılan çalışmalarla birlikte Cumhurbaşkanlığına bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Finans Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Yatırım Ofisi çalışmaya başladı.

Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Türkiye Varlık Fonu cumhurbaşkanlığına bağlandı.

Yeni sistemle birlikte yasa yapma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclis’ine bırakıldı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında uygulamaya konulan OHAL kaldırıldı. Terörle mücadelenin zafiyete uğramaması için düzenleme yapıldı.

1 yıl içerisinde, askerlik çağına gelen gençlerin beklediği yeni askerlik düzenlemesi ile birlikte askerlik kısaltıldı. Sinema yasası ile sanata önemli katkılar sağlandı. Teşvik ve vergi düzenlemeleri ile üreticiye destek verildi. Eğitimin bir türlü düzene girmediği Türkiye’de bu kez de okula başlama yaşını da kapsayan düzenleme ile milli eğitim yeniden yapılandırıldı. Sporda şiddetin önüne geçilmesi için yapılan düzenleme ile köklü değişiklikler Meclis’te kabul edilen yasalardan biri oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile İlk yüz günlük ve ikinci yüz günlük eylem planları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Toplumun tüm kesimlerinin acil sorunlarını kapsayan eylem planlarında yazılan başlıkların hayata geçirilme oranı yüzde 60’lar ile gerçekleşti. Bunu yanında tüm bakanlıklar 5 yıllık eylem planlarını hayata geçirdi. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanlığı bütçesi de Meclis’te kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte 1 yıl içerisinde birçok çalışma yapılırken bazıları olumlu yönde olsa da bazıları ise uygulamaya geçmedi. Halkın bu sistemle birlikte hükümetten birçok beklentisi var ve bu beklentilerin karşılanmasının hangi süreçte olacağı bilinmiyor.

Sistemin eğrisi, doğrusu, yanlışı neler yapıldığına dair Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Başkanlığı’nda bir ekibin çalıştığı belirtildi. Bu ekip bakanlıklar olmak üzere tüm kurumların çalışmalarını gözden geçirerek 1 yılın kararnamesini hazırlayacak.