Ülkemizde birinci, ikinci, üçüncü ve en dördüncü derecede bölgeler için fay hatları açıklandı. Açılan verilere göre Şanlıurfa üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer aldı.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, ülke genelinde endişeye yol açarken, son dönemde Ege Denizi'nde yaşanan depremler de vatandaşları tedirgin ediyor.
Depremlerle birlikte vatandaşlar, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilecek.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) internet sitesinde yer alan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması sayesinde deprem riski taşıyan ve fay hattı geçen bölgeler kontrol edilebiliyor.
Ayrıca, vatandaşlar E-Devlet üzerinden AFAD’ın "Deprem Riski Sorgulama" hizmetini kullanarak bölgenizdeki deprem tehlikesi hakkında bilgi alabilir.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Niğde, Aksaray, ve Karaman’dır.