Şanlıurfa’nın gözde ve nadir ustaları işini icra etmeye devam ediyor. Kundura tamir atölyesi işleten Aziz Atlıoğlu mesleğini devam ettirecek bir çırağın olmadığından yakındı.

I M G 1496

Devlet Memurları Ve Sözleşmeli Personel Yemek Ücretleri Belli Oldu Devlet Memurları Ve Sözleşmeli Personel Yemek Ücretleri Belli Oldu

I M G 1466

Eski zamanlara olan özlemini dile getiren ayakkabı tamircisi eski çırak- usta ilişkisinin günümüz yaşamı karşısında direnemeyip yok olduğunu dile getirdi.

I M G 1492

Şuan ayakkabı piyasasında mevcut uçuk fiyatları dile getiren Tamirci Aziz Atlıoğlu ayakkabı almak yerine tamir etmenin daha uyguna geldiğini belirtti.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Ayakkabı Tamircisi Aziz Atlıoğlu, “eti senin kemiği benim devri bitti” dedi.

“1970’TEN BERİ”

Yılların Ayakkabı Tamircisi Aziz Atlıoğlu; “1964 yılında Şanlıurfa'da doğdum. 1970'te bu mesleğe başladım. Çocukluktan beri bu işi yapıyorum. Esas meslek imalat olarak ama sonradan tamir üzerine çalıştığım için bu işe devam ettim ve gelen ayakkabıların yüzde 60'ı taban değişimi. Bir de yüzde 30-40 yapışma olayından dolayı kalkma olayı oluyor. O açıdan bu tür işler daha çok geliyor” dedi.

I M G 1490

“ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM DAVASINA”

Bu işe çocukluk yıllarından itibaren başladığını belirten Ayakkabı Tamircisi Atlıoğlu;

“Severek yapıyorum, bilerek yapıyorum bu işi. Çocukluktan bu işi yaptığım için bir sıkıntı çekmiyorum yani. O zaman işte gönderirlerdi çocukları. Eti senin kemiği benim davasına biz o şekilde başladık eniştemin yanında sene 1969-1970 yılında imalata başladık. Ondan sonra büyük abimle birlikte o işe devam ettik. O gündür bu gündür devam ediyoruz.”

I M G 1464

“ŞU ANDA UÇUK BİR FİYATLAR VAR”

Ayakkabı tamirinin ayakkabı almaktan daha uygun diyen Ayakkabı Tamircisi Aziz Atlıoğlu;

“Şu anda uçuk bir fiyatlar var. Biz bazen tamir işi yaptığımız zaman bile bazen mal almakta güçleniyoruz. Çok bir pahalılık var. Satışta da var, alışta da var. Bugün bir taban değişimi 200-250 liraya yapıyoruz ama o ayakkabıyı almaya kalksa şu anda en azından bin TL civarında.”

I M G 1469

“ŞANLIURFA’DA AYAKKABI TAMİR USTALARI”

Usta-çırak ilişkisinin sona ermesiyle mesleğin son demlerini yaşıyor diyen Ayakkabı Tamircisi Aziz Atlıoğlu;

“Şanlıurfa’da ayakkabı tamir ustaları azınlıkta neden diyecek olursanız şimdi eskiden dediğim gibi babalarımız, annelerimiz çocukları ustaya gönderirlerdi. Eti senin gemiyi benim davasına şimdi öyle bir ortam kalmadı artık. Ben çırak bulamıyorum, eleman bulamıyorum. Kendi çapımla kendi bünyemde ancak kendim yapabiliyorum. Onun için şimdi çırak yetişmiyor. Bizden sonraki nesilde kesinlikle bu biraz daha sıkıntı olacak” dedi.

I M G 1504

I M G 1485

“ALETLER 30-40 YILLIK”

Ayakkabı ve Kundura Tamircisi Aziz Atlıoğlu; “Benim kullandığım aletler şu anda 30-40 yıllıktır. Bu makinenin tamircisi burada biraz zor buluyoruz, dışarı götürüyoruz şehir dışına. Mesela buradaki makinelerin tamir yeri genellikle  Adana'dır. Adana'da tamirini yaptırabiliyoruz.”

I M G 1472

Kaynak: Seher Ağaç