TARİHİ bilgilere göre eski Yunanlılar 'Enochu'un” insanlara, yaşam adına şehirler kurmayı öğretir. Bunlardan birinin adı 'Urhai” olur. Konuşma diline göre 'Orhan” yazı diline göre 'Urfa”...
TARİHİ
bilgilere göre eski Yunanlılar “Enochu’un” insanlara, yaşam adına şehirler kurmayı öğretir. Bunlardan birinin adı “Urhai” olur. Konuşma diline göre “Orhan” yazı diline göre “Urfa” olduğu söylenir. Bir başka tarih ise şöyle der: “İdris Peygamber, Nuh Peygamber’den önce Urfa’ya gelir. Urfa, diğer dünya yerleşim yerleri gibi “Nuh Tufanı” ile yerle bir olur. Fakat kainat yeniden kurulur. Urfa coğrafyada ki yerini tekrar alır. Babil’de hüküm süren “Nemrut” şehirler inşa eder. İsimleri “Erech, Orhay, Edessa ve Ruha” olur. Bunlardan “Orhay” olan kentin “Urfa” olduğu söylenir. İşte “Urfa” bu Urfa’dır…..
YİNE “Selefkoslar Devri”
yaşamında “Makedonya Kralı Büyük İskender“ (MÖ.323) yaptığı seferler sırasında Urfa’yı zapt eder. Büyük İskender’in Urfa yaşamı sırasında Ön Asya ve Çin seferlerine çıkar…. Urfa Selefkoslar Devri’nden sonra, “Osrhoene Krallığı” devri (MÖ.132-244) yaşar. Roma Hakimiyeti’nin de yaşandığı Urfa, “Dört Halife” döneminde Müslümanlığı seçer. Emeviler Devri hüküm sürer. Arap Tarihçi “Ebru Faraç” Urfa’da Hz. Adem’in çiftlik kurduğunu, Hz. İbrahim Halil, Hz. Eyüp, Hz. Şuayip, Hz. Elyasa… gibi peygamberlerin Urfa’da yaşadığını söyler. Bu nedenle Urfa’ya “Peygamberler Şehri” der….
URFA
için tarih sayfaları ne kadar yazılsa azdır. Osmanlı döneminde de Türkiye geneline önemli imza atan Urfa, 1867-1868 yıllarında “Halep Sancağı” altında yaşar. 7 Mart 1919’da Urfa, Fransız işgaline uğrar. 11 Nisan 1920’de ise kurtuluşunu ilan eder.
URFA
ve Urfalı’nın ne kadar kahraman olduğu anlatılsa azdır. Cesurdur. Yiğittir. Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir parçası olan Urfa, adının önünü 12 Haziran 1984 tarihinde TBMM’de oybirliği ile “Şanlı” ifadesi eklenir. Şanlıurfa adı doğar. Şanlıurfa, tarih ve kahramanlık anlatır. Önemli sayfaları işgal eder.
BÖYLESİNE
zengin kimlik sunan Şanlıurfa’da bir “Şanlıurfaspor” var. Bu kulübün bugün bulunduğu yer ile Şanlıurfa şehri doğru orantı göstermez. Şanlıurfa’nın ileri gelenleri, ağalık unvanıyla anılır. Bulunanlar tarafından “Şanlıurfaspor” sahiplenilmeli. Çünkü Türkiye’de TFF birimlerinin “Süper” ve “I.Lig” mücadelesi var. Şanlıurfaspor’un bunlardan geride kalması ve TFF II.Ligi’nde yer alması Şanlıurfa’ya hiç yakışmamakta... Adı büyük kentler arasında değil (…) ama olmalı. Şanlıurfaspor, Şanlıurfalı Ağalar’ın desteği ile gerçek yerine bulmalı…
BİR yaşanmış hikâyeye göre:
ZENGİNİN biri ölümden ve kabirdeki yalnızlıktan çok korkuyormuş. “Öldüğümde geceyi kim kabre girerek sabaha kadar benimle geçirirse servetimin yarısını ona bağışlıyorum” diye vasiyet etmiş… Öldüğünde “Kim birlikte kabre girip sabahlamak ister?!...” diye araştırmışlar. Kimse çıkmamış, Nihayet bir hamal;
Benim sadece bir ipim var. Kaybedecek bir şeyim yok. Sabaha kadar durursam zengin olurum” diye, düşünerek kabul etmiş.
VEFAT eden zengin ile birlikte defnetmişler. Sorgu sual melekleri gelmiş, Bakmışlar kabirde bir ölü, bir canlı var. “Nasıl olsa bu ölü elimizde… Biz şu canlı olandan başlayalım” demişler. Hamalı sorgulamaya başlamışlar.
O ip kimin?... Nereden aldın?... Nasıl aldın?.. Nerelerde kullandın?... Sabaha kadar sorgu sual devam etmiş. Adamın hesabı bitmemiş. Sabahleyin kabirden çıkmış!..
Tamam, servetin yarısı senin, demişler.
Aman, demiş hamal. İstemem, kalsın. Ben sabaha kadar bir ipin hesabını veremedim. O kadar servetin hesabını nasıl veririm?!!....
KISSADAN
hisse olarak; Şanlıurfalı olan veya sonradan Şanlıurfa’ya gelerek yerleşn ekonomik açıdan önemli gelir kaynaklarına sahip olanların, Şanlıurfaspor’a sahiplenmeleri gerekli. Şanlıurfaspor sezon bitiminde terfi tenzil yapamadığı hüküm, ekonomik güce bağlanır ise “İpin Hesabı” benzeri düşünce “Urfalı Ağalara”, ilgide ilgisiz kalmaları nedeniyle vebal alabilirler!. “Sarı Yeşil” renk sevdası yaşayan Urfalı futbolsever, gönül verdiği takımlarının daha üst ligde görme isteğinde. Diğer yandan şu da gerçek. Futbol artık bir endüstri!..