Hedef, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Londra ziyaretinde, mevcut STA'nın güncellenmesi ve iş birliğinin güçlendirilmesi vurgulandı. Yeni STA'nın, hizmetler, yatırımlar ve tarım gibi birçok sektörü kapsayarak ikili ticarette önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Genişletilmiş STA İçin İlk Adımlar

Türkiye ve İngiltere arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla genişletilmiş bir serbest ticaret anlaşmasının müzakereleri başladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İşçi Partisi'nin iktidara gelmesinin ardından Londra'ya yaptığı ziyarette, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile görüştü. Bu görüşmede iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının genişletilmesi gerektiği vurgulandı.

Mevcut Anlaşmanın Güncellenmesi

2021 yılından bu yana yürürlükte olan mevcut STA, Brexit sonrası ticaret akışını korumayı amaçlıyordu. Ancak, zaman içinde anlaşmanın "gözden geçirme" maddesi nedeniyle taraflar ticari ilişkileri yeniden değerlendirme kararı aldı. 2022'de başlatılan çalışmalar, ticari ilişkilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesine yönelik yeni hedefler belirledi.

Ticarette Türkiye'nin Avantajları

Türkiye'nin Birleşik Krallık'a ihracatı 2022 yılında 12,5 milyar dolara ulaşırken, ithalatı 6,5 milyar dolar oldu. Böylece Türkiye, 5,9 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. 2023 yılı itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 19 milyar dolara çıkarken, bu yılın ilk dokuz ayında 16,3 milyar dolara ulaştı. Yeni STA'nın, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkaracağı öngörülüyor.

Yeni STA'nın Kapsamı ve Hedefleri

Türk somonu Uzak Doğu'da... Tanıtımı sürecek! Türk somonu Uzak Doğu'da... Tanıtımı sürecek!

Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) yetkilileri, mevcut STA'nın genişletilmesi için başlatılan müzakerelerin stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Güncellenmesi planlanan anlaşmanın, hizmetler, yatırımlar ve tarım gibi sektörleri de kapsaması hedefleniyor. Finansal hizmetler, mühendislik, ulaşım ve teknoloji gibi alanlarda iş birliğini artırarak, dijital ticareti güçlendirmek ve veri akışını düzenlemek amaçlanıyor.

Stratejik İş Birliği ve Beklentiler

STA'nın ticaret engellerini azaltması, ihracat süreçlerini kolaylaştırması ve dijital ticareti güçlendirmesi bekleniyor. Türkiye'nin 85 milyonluk pazarı ve gelişen ekonomik potansiyeli, iki ülke arasındaki iş birliği için uygun bir zemin oluşturuyor. Ekonomik faydaların yanı sıra STA'nın, güvenlik, kültürel değişim, eğitim ve turizm gibi alanlarda da ikili iş birliğini artıracağı öngörülüyor.

Regülasyon uyumu ve piyasa erişimi gibi zorluklara rağmen, Eylül 2024'te başlayan müzakereler, Türkiye ve İngiltere'nin stratejik iş birliğine olan bağlılığını gösteriyor.

Kaynak: AA - Anadolu Ajansı