Sevgili okuyucularım... Günümüzde göçmen kuş türlerin bir kısmını da kırlangıçlar oluşturmaktadır. Bir Kırlangıç bir yere yuva yaptı mı her sene aynı yere yine yuva yaparı...Özellikle evleri avlusunda yuva yaparlar.
Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. 10-23 cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatlı, oldukça çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır. Göçmen kuş türlerinden bir kısmını da kırlangıçlar oluşturmaktadır. Yuvalarını çamurdan yaparlar ve yaklaşık 100 türü bulunmaktadır. Kırlangıç türlerinden en çok bilinenleri; kaya kırlangıç, yar kırlangıç, ağaç kırlangıç, tencere kırlangıç ve kır kırlangıç olarak sıralanabilir.
Kırlangıç türlerinden, 100 tanesinin yalnız 79 çeşidi bilinmekte ve geri kalanını bilinememektedir. Kırlangıçlar genelde sinek avlayarak beslenen kuş türlerindendir. Pek çoğunun karnı beyaz, kuyruk, baş ve kanatları oldukça siyah, gerdan ve alnı ise kahverengi olup parlak tüylüdür.
Kırlangıçların, kısa olan ayaklarının tırnakları, oldukça uzun olup bu özellik onlara düz ve yassı zeminlere rahatlıkla tutunabilme imkânı sunmaktadır. Kırlangıçların ürkek olan yapıları gök gürültüsünden fazla etkilenir. Resmen gök gürüldediği zamanlarda korkudan, kendilerinden geçebilirler.
Etleri ve otları yiyemezler. Gagalarının geniş ve yırtmaçlı olması, kırlangıçlara sadece uçucu böcek (sinek, sivrisinek, uğur böceği gibi) türlerini yeme özelliğini verir. Oldukça hızlı uçarlar. Pek çok kırlangıç türü sürü halinde takılırken, bazıları ise tek takılmayı tercih eder. Kuyruklarının onlara kattığı artı puandan dolayı, dümen olarak kullanıp, ani dalışlarda bulunabilirler.
Kırlangıçlar üstün zekaları ve yuvalarını inşa ederken kullandıkları teknikler sayesinde insanları hayrete düşürürler. Yuva yapma konusun usta olan bu kuşlar, kullandıkları zekaları ile yuvalarını sağlamlaştırabilmek adına bildikleri bütün tüyoları kullanırlar. Çoğu zaman bir mimar edasında, çoğu zamanda bir mühendis edasında, kullanacakları malzemeleri seçerken itinalı ve dikkatli bir şekilde seçim yaparlar. Seçtikleri malzemeleri sıkıştırarak, gerilmeye elverişli yapıp, yuvalarını tıpkı bir sığınak misali korumalı ve ehemmiyetli işlerler.
Yer altına yuva yapan kırlangıçlar;
Bazı kırlangıç türleri, minik evlerini bina veya yüksek alanlara yapmak istemezler. Bunun yerine yer altına yapmayı kendileri için uygun görürler. Yuvalarını yerin altına gizleyen bu akıllı kuşlar tünelleri yukarı doğru eğimli yapıp, yağmur yağdığında içeriye su girmemesi ve de yuvalarını su basıp ortada kalmamaları için pek çok teknik uygularlar. Kırlangıçlar zemine yuva yaparken çoğunlukla nehir ve sahil boyunca, dik kum setlerinin yakın çevrelerini kullanırlar.
Kırlangıçların alçaktan uçmaları havaların bozulacağı anlamına gelir. Soğuk olan havalarda Afrika’ya göçmeyi tercih ederler. Yalnız, yaşamlarını hep orda geçirmeyi düşünmezler ve ilkbaharda geri dönüş yaparlar. Göç esnasında kırlangıçların pek çoğu kötü hava koşullarından dolayı yaşamlarına ölüm ile son vermek durumunda kalırlar.