Mobbing Latince kökenli bir sözcük olup, dilimizdeki karşılığı ise yıldırmadır.

  Mobbing Latince kökenli bir sözcük olup, dilimizdeki karşılığı ise yıldırmadır. Mobbing daha önceleri çocuklar arasındaki akran zorbalığına verilen isim iken daha sonra yetişkinler arasındaki zorbalık için de bu kavram kullanılmıştır. Mobbing duygusal bir saldırıdır, kamu ve özel kuruluşlarda üstün astına veya aynı pozisyondaki kişilerin bir kişiye karşı takındıkları birbiriyle bağlantılı, sistematik tavır ve psikolojik şiddettir.   

  Bilimsel araştırmalara göre mağdurlarda görülen mobbing sürecinin ilk aşamasındaki etkiler genellikle; sık ve nedensiz ağlama, uyku bozuklukları, hemen sinirlenme ve odaklanma güçlüğüdür. İkinci aşamada, ilk aşamadaki belirtilere yüksek tansiyon, mide şikâyetleri, depresyon, işyerine gitmek istememe, işe geç kalma gibi belirtiler de eklenir. Üçüncü aşamada ise depresyonun şiddeti artar, panik atak ve endişe durumu ortaya çıkar. Kazalar ve intihara yönelme daha çok mobbing sürecinin son aşamasında görülmektedir. Günümüzde gazetelerin üçüncü sayfalarında mobbing kaynaklı adli olaylara sık sık rastlamaktayız, ne yazık ki bu olaylarda adı geçenler genellikle gençler olmaktadır. Gerek basın yoluyla gerekse de sosyal medya yoluyla duyduklarımızın yanında duymadıklarımızın sayısı daha fazla. Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı İlhan İŞMAN, "Çalışma nüfusunun yüzde 40' ı mobbinge uğramaktadır’’ demiştir.

  Mobbing genellikle işveren tarafından çalışanın istifaya zorlanmasında en kolay yöntem olarak kullanılmaktadır. Çünkü bu durumda çalışan çoğu  zaman silahsızdır ve içinde bulunduğu ekonomik şartlar çalışanı susmaya, sineye çekmeye mecbur eder. Ülkemizde mobbing ile ilgili hukuki zemin tam olarak oturmamıştır. Mobbinge maruz kalan kişiler hak arama ve başvuru yapma konusunda genellikle bilinçsizdirler.

  En acısı da yönetici pozisyonuna basamakları tek tek çıkarak gelen birisinin astına bulunduğu konumdan aldığı yetki ve güç ile mobbing uygulamasıdır. O kişi koltuğa afili bir edayla kurulurken, daha önce ayakta durduğu günleri unutmuşsa tabii olarak balık hafızalıdır, astı üzerinden kendi egosunu tatmin etmeye çalışmaktadır. Belki de ayağa kalkıp astının durduğu yerden koltuğuna bakması o kişide ki empati duygusunun gelişmesine katkı sağlayacaktır.