Kadın

Odun ateşinde pişen çıtır lezzet

Adıyaman'a özgü yağlı ekmek, odun ateşinde pişirilen (kara fırınlarda) her gün taze ve çıtır çıtır şekilde hazırlanıyor. Bu lezzetli ekmeği tercih edenler, o eşsiz dokusuna ve tadına hayran kalıyor.

Abone Ol

Yağlı ekmek, Türk mutfağının en lezzetli ve doyurucu kahvaltı seçeneklerinden biridir. Mayalı hamurdan yapılan ve tereyağında pişirilen bu lezzet, her kes tarafından severek tüketiliyor

Yağlı ekmeğin en önemli püf noktası ise hamuru yoğururken, hamurun pürüzsüz ve esnek olana kadar iyice yoğurulması gerekiyor

“YAĞLI EKMEK TARİFİ İÇİN MALZEMELER”

  • 2 su bardağı ılık su ( 400 ml )
  • 1 su bardağı ılık süt ( 200 ml )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ ( 90 ml )
  • 2 yemek kaşığı şeker ( 40 gram )
  • 1 yemek kaşığı kuru maya ( 10 gram )
  • 1 tatlı kaşığı tuz ( 8 gram )
  • 7 su bardağı un ( 840 gram )

“YAĞLI EKMEK NASIL YAPILIR?”

  1. Bazlama hamuru için yoğurma kabı içine ilk olarak su, süt, sıvı yağ, toz şeker ve kuru mayayı alın. Şeker ile maya eriyene kadar sıvıları karıştırın.
  2. Karışan sıvı malzemelerin üzerine unun birazını alın. Unun üzerine tuzu ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
  3. Hazırladığınız hamurun üzerini streç film ile kapatın. 45 dakika mayalandırın.
  4. Mayalanan hamurun fazla havasını alın. Hamuru 18 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi elinizle yuvarlayın. Her bir beze üzerine bir kaşık kadar yumuşamış tereyağı koyun. 5 dakika bu şekilde bekletin.
  5. Bezeleri elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın. Üçer adet olarak üst üste koyun. Bu şekilde bütün bezeleri hazırlayın. 5 dakika hamurları dinlendirin.
  6. Dinlenen hamurları elinizle servis tabağı büyüklüğünde açın. Daha sonra yuvarlak form verin. Yuvarlak form verdiğiniz bezeleri yeniden elinizle açın.
  7. Bir saç ya da yapışmaz tava içinde bazlamaları önlü arkalı olarak güzelce kızartın.

HABER MERKEZİ