Son yıllarda özellikle alışveriş merkezlerinde ve marketlerde aldığımız plastik poşetler hem doğaya hem de yeryüzünde yaşayan bütün canlılara ne kadar zarar verildiği üzerine sıkça konuşulmakta ve birçok Avrupa ülkesinde de yasaklanmış...

Son yıllarda özellikle alışveriş merkezlerinde ve marketlerde aldığımız plastik poşetler hem doğaya hem de yeryüzünde yaşayan bütün canlılara ne kadar zarar verildiği üzerine sıkça konuşulmaktave birçok Avrupa ülkesinde deyasaklanmış veya insanların bu alışkanlıktan vazgeçirmek için ek ücretler ve alternatif materyaller kullanılmaktadır. Yeni yılda bizim ülkemizde de plastik poşetlere ek ücret getirildi. Diğer yandan yapılan araştırmalar göre Dünya’da her saniye 160.000 adet plastik poşet kullanılıyor, bu poşetlerin %99’u geri dönüştürülemiyor. Tehlikenin farkında bile değiliz. Yaklaşık olarak, her yıl dünyada 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor. Bu poşetleri yan yana dizersek, dünyanın etrafında yaklaşık 7 tur atabilir. Genellikle Okyanuslarda bulunan çöp çoğunlukla plastik çöplerden oluşmaktadır. Plastik poşetler toprağa karışsa da, ne kadar parçalara bölünse de çevreye zarar vermeye devam etmektedir. Küçük parçalar bölünen poşetler temiz bir görünüm vermekte ama bu durum yine de doğaya hem zarar hem de doğayı her dakika kirletmektedir.

Plastik Poşetler Nerde Ve Nasıl Son Buluyor?

Plastik poşetler çok hafif olmaları nedeniyle, çöpe atsak bile en hafifi bir rüzgârın etkisiyle doğada son bulabiliyor. Bir gün şehir merkezinde olan bir poşet, diğer bir gün rüzgârın etkisiyle kilometrelerce uzağa uçabiliyor. Rüzgârın etkisiyle ağaçların dallarına, elektrik direklerine takılabilen plastik poşetler su kaynaklarına ulaştığında akıntıların sebebiyle okyanuslarda son bulabiliyorlar. Buda en çok Okyanuslarda yaşayan canlılara zararlar vermektedir. Örnek, Bildiğiniz üzere “2008 yılında dev gibi bir ispermeçet balinası Kaliforniya’da karaya vurdu, ölüm sebebi midesinde bulunan 22 kilo ağırlığındaki plastikti.” Diğer yandan özellikle şehir merkezlerinde kanalizasyon ve diğer su giderlerini tıkayarak sel ve diğer doğal afetlere neden olabilmektedir.

Plastik Poşet Ne Kadar Sürede Olmaktadır

Baktığımız zaman Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılmaktadır ve yok olma süresi yaklaşık 1000 yılı bulamaktadır. Fiziksel olarak yok olmuş gibi görünseler de, plastik poşetler mikro parçacıklara bölünürler ve yüzyıllar boyunca çevreye zarar verirler.

İşte Plastik Poşetlerin İmalatı

Plastik poşetler nasıl üretiliyor? Plastik poşet imalatı nasıl yapılır? Poşet üretimi beş aşamadan oluşmaktadır. Bu süreç içerisinden poşetler öncelikle hammadde olarak plastik poşet makinalarında karıştırılıyor, karıştırılan madde rulo haline dönüştürülmektedir. Daha sonra çıkarılan rulo baskı makinesine gönderiliyor, baskısı yapılan plastik poşetler kesiliyor ve şekillendiriliyor ve son olarak da hatalı ve yanlış basılan kalıplar diğerlerdekinden ayırt edilerek gene geri dönüşüme gönderiliyor.

Plastik Poşetlerin Alternatifiler

Çevreye ve insanlara olan zararlı etkileri en aza indirmek için plastik torbaların kullanımı gün geçtikçe daha fazla ülkede yasaklanıyor. Bu ülkelerden biriside bizim 1 Ocak 2019 yılında bizim ülkemizde de artık plastik poşetlere ek ücret getirildi. Yani herkesin bir çırpıda bu alışkanlıklardan vazgeçilemeyeceğini hepimiz iyi biliyoruz ama en önemlisi tabi ki, herkes kendi çöpüne sahip çoksa özellikle çok yaygın olarak ülkemizde olan bir alışkanlık var maalesef çöp kutusuna çöpümüzü atmak yerine sağa sola atıyoruz. Öncelikle bu alışkanlıktan vazgeçerek çöplerimiz çöp kutusuna atarak ve çocuklarımızda bunu empoze ederek bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Yoksa poşet ücretli olsa da olmasa da her türlü o poşetler alınacaktır. Diğer yandan alternatif olarak kullanacağımız bez filler ve kâğıt vb gibi ürünlerinde doğaya zarar vereceğini unutmayalım yani burada en önemli olan nokta çöpümüzü çöp kutusuna atmak ve alışkanlık haline getirmektir. Yani plastik poşetlerin birçok zararları vardır: Plastik poşetlerin imhası sırasında açığa çıkan gazlar da, en az plastik poşetlerin kullanımı kadar çevreye zarar vermektedir. Aniden gerçekleşen orman yangınlarının nedenleri arasında bile plastik poşetler bulunuyor. Plastik poşetlerin çevreye zararları verdiği kadar insanlara da birçok zararı var yapılan birçok tıp araştırmalara göre artan birçok hasatlıkların nedeni plastik poşetlerin kullanımdır. Özellikle kanser vakalarında bu plastik poşetlerde yer alan ürünlerin etkisinin son derece büyük olduğu söylenmektedir. Marketlerden aldığımız veya evde plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçtiği için insanların hayatını olumsuz etkilemektedir. İnsanlara zararı olduğu gibi yeryüzünde yaşayan diğer canlılarda büyük zarar vermektedir. Doğaya bırakılan plastik poşetler hayvanların besin zannetmeleri sonucu tüketmeye çalışmaları sonucu sindirim sistemlerinin bozulmasıyla ölümlerine neden oluyor.