Denetimlerin yetersizliği, kaçak yapıların artması tarım arazilerinin betonlaşmasına neden oluyor.

Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en verimli topraklarına sahip Şanlıurfa’da da tarım arazileri son yıllarda betonlaşmanın kurbanı oldu.

Hemen her tarım destekli programda tarım arazilerinin önemine vurgu yapılsa da bazı bölgelerde tarım arazilerine yapılar yapılmaya devam ediliyor.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, özelikle son yıllarda Harran ovasında 10 bin dekar alanın betonlaştığını söyledi.

Başkan Süzen, betonlaşmanın en büyük etkenin kaçak yapılar ve yetersiz denetimlerden kaynaklı olduğunu belirtti.

Tarım Arazileri Betonlaşıyor (2)

“HARRAN OVASINDA 10 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİ BETONLAŞTI”

Türkiye Geneli 50 milyon hektar alanın betonlaştığını ifade eden Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Tarım arazilerimizin betonlaşması gerçekten kanayan yaramız. Ülkemizin tarımsal arazi varlığı 27 milyon hektar yani 270 milyon dönümken şu anda 22 milyon hektar yani 220 milyon dönüm yaklaşık 50 milyon dekar betonlaşmış durumda Harran Ovası’nda 10 bin hektar tarım arazinin betonlaştığını söyleyen Başkan Süzen, “Şanlıurfa üzerinden bakıldığında Harran Ovasında yaklaşık 10 bin dekar alan betonlaşmış durumda Harran Ovasının toplam arazi varlığı 2 milyon 250 bin dekar alan yaklaşık yüzde 4 ile 5’i beton alana dönüştürülmüş” ifadelerini kullandı.

Çİftçilerin beklediği haber geldi Çİftçilerin beklediği haber geldi

“HARRAN OVASI’NI YAKINDA BÜYÜKŞEHİR OLARAK HİTAP EDECEĞİZ”

Harran Ovası’nın bir şehir haline geldiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Tek tek dağlarında kuş açısı olarak baktığında ucu bucağı gözükmüyor ışıl ışıl tam bir şehir herhalde ilerleyen zamanlarda Harran Ovası değil büyükşehir diye hitap edeceğiz” dedi.

Mehmet Süzen

“DİĞER İLÇELERDE DURUM AYNI”

Diğer ilçelerde betonlaşmanın artığını söyleyen Süzen, “Diğer ilçelerimizde de durum aynı tarım arazilerimiz maalesef ciddi bir şekilde giderek betonlaşıyor ve ciddi bir şekilde denetleme mekanizması kurulması lazım. Tarım alanları denetlenip tarımsal sit alanları ilan edilmesi gerekiyor bu konuyla ilgili Toprak Koruma Kurulumuz mevcut bizlerde Ziraat Mühendisleri olarak bu kurulun üyesiyiz çoğu zaman Şanlıurfa Valisi tarafından bu kurul toplanıyor kolay kolay tarım arazilerinin betonlaşmasına izin verilmiyor istisnai durumlar dışında tarım arazilerinin betonlaşmasına izin verilmiyor” diye konuştu.

“TARIM ARAZİLERİNDE KAÇAK YAPILAR ARTTI”

Tarım arazilerinde kaçak yapıların arttığına değinen Başkan Süzen, “Maalesef vatandaşlarımız kaçak yapılara yöneliyor. Akçakale yol üzeri çırçır fabrikaları, mısır kurutma tesisleri bulunmakta ve bunlar birinci sınıf tarım arazilerine kurulduğu gibi kaçak. Belediye maalesef bu yapıları şuana kadar göz yumuş durumda bunların da ciddi anlamda denetlenmesi gerekiyor” dedi.

Tarım Arazileri Betonlaşıyor (3)

“TOPRAK KORUMA KANUNU 80 İLDE UYGULANDI ŞANLIURFA’DA UYGULANMADI”

Toprak koruma kanunun 80 ilde uygulandığını Şanlıurfa’da reform kanunu nedeniyle uygulanmadığını söyleyen Başkan Mehmet Süzen, “5403 sayılı toprak koruma kanunumuz var bu 81 ilin 80’nin de uygulandı Şanlıurfa’mızda uygulanmadı çünkü 3083 sayılı reform kanunu var bu iki kanunun birbiriyle çakışıyor dolaysıyla burada bir hukuk boşluğu var burada da ciddi düzenlemelerin yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

“2050 YILINDA DÜNYA NÜFUSU 9 MİLYAR OLACAK”

Her geçen yıl gıdaya olan ihtiyacın artığını söyleyen Başkan Süzen, “2050 yılında Dünya nüfusu 9 milyar olacağı söyleniyor böyle bir istatistik var buna paralel olarak tarım arazilerimiz azalıyor ve gıdaya ihtiyaç 2050 yılında yüzde 70 artacak. Siz bu insanları nasıl besleyeceksiniz? Bu noktada tarımsal sit alanlarının ilan edilerek ciddi bir denetleme mekanizmanın kurulması gerekiyor” dedi.

Tarım Arazileri Betonlaşıyor (1)

“TÜM KURUMLAR TARIM ARAZİLERİ İÇİN SEFERBER OLMALI”

Son olarak küresel iklim değişikliğin kapıda olduğunu söyleyen Süzen, “gıdaya duyulan ihtiyaç her gün daha da artmakta bu yönüyle tarım arazileri için bütün kurumların sefer olup tarım arazilerinin betonlaşmasına izin vermemeliyiz. Köy genişleme alan çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi’nin bitirip alanları belirlemeleri gerekiyor çünkü köylerde de ciddi bir betonlaşma var ancak köy genişleme alanları hala belirlenmemiş” diye konuştu.

Editör: Ahmet Durmuş