Şanlıurfa, Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Harran gibi dünyaca ünlü tarihi ve turistik noktalarıyla bilinse de, şehrin keşfedilmeyi bekleyen birçok saklı hazinesi var.
Eğer kalabalıktan uzak, otantik ve tarihi dokusunu korumuş yerler keşfetmek istiyorsanız, turistlerin pek bilmediği ama mutlaka görmesi gereken 7 muhteşem nokta Şanlıurfa’da yer alıyor.
1. GERMUŞ KİLİSESİ
Şanlıurfa’nın tarihi yapıları arasında yer alan Germuş Kilisesi, şehrin en gizemli yapılarından biri. Yüzyıllar boyunca ayakta kalmış bu kilise, hem tarihi hem de mimarisiyle dikkat çekiyor. Ancak hak ettiği ilgiyi görmeyen bu yapı, keşfedilmeyi bekleyen bir tarih hazinesi.
GERMUŞ KİLİSESİ NEREDE?
Şanlıurfa kent merkezinin 10 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Germuş Dağı'nın eteğindeki Dağeteği Mahallesi'nde bulunan tarihi bir kilisedir. Bu kilise günümüzde harabe durumdadır ve ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
2. SOĞMATAR ANTİK KENTİ
Şanlıurfa merkeze 80 km, Harran’a ise 53 km uzaklıkta bulunan Soğmatar Antik Kenti, adeta geçmişe açılan bir kapı. Yapılan araştırmalara göre, burası Roma dönemine ait ve Abgar Krallığı zamanında Harranlıların gezegen tanrılarına taptıkları kutsal bir alan olarak kullanılmış.
ANTİK KENT'E GİRİŞ NE KADAR?
Burada yer alan Pognon Mağarası, Ay tanrısı Sin’e adanmış bir ibadet yeri olup, zemine kazılmış yazıtlar ve kaya mezarlarıyla mistik bir atmosfer sunuyor. Burayı ziyaret etmek isteyenlerin herhangi bir ücret ödemesi gerekmemektedir.
3. ŞANLIURFA KURTULUŞ MÜZESİ
1903 yılında inşa edilen ve Mahmud Nedim Konağı olarak bilinen bu yapı, Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız karargahı olarak kullanılmış. Fransız işgaline karşı direnişin sembolü olan bu konakta, hala o dönemden kalan top ve kurşun izlerini görmek mümkün. Ahşap işçiliği ve Avrupai mimarisiyle dikkat çeken bu müze, tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyenler için ideal bir nokta.
NE ZAMAN ZİYARET EDEBİLİRİM?
Şanlıurfa Kurtuluş müzesi Haliliye ilçesine bağlı Bamyasuyu Mahallesi 154. Sokakta bulunuyor. Bu müzeyi sabah 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilme şansını yakalayabilirsiniz. Bu bölgeleri ziyaret etmek için herhangi bir ücret alınmamaktadır.
4. SİPAHİ PAZARI
Şanlıurfa’nın en eski çarşılarından biri olan ve Balıklıgöl bölgesinde bulunan Sipahi Pazarı, tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşmış nadir mekanlardan. Beşik tonozlu mimarisiyle dikkat çeken bu kapalı çarşı, Osmanlı döneminden beri halı, kilim ve el yapımı deri ürünlerin satıldığı bir ticaret noktası. Burada el emeği göz nuru halılar, şark köşesi ürünleri ve hakiki deri yelekler bulabilirsiniz.
5. ŞANLIURFA MUTFAK MÜZESİ
Urfa mutfağını daha yakından tanımak isteyenler için Şanlıurfa Mutfak Müzesi, kaçırılmaması gereken bir nokta. 2011 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülen tarihi Hacıbanlar Evi, Urfa mutfak kültürünü yaşatıyor. Beş odalı müzede; geleneksel mutfak malzemeleri, Urfa ev hanımlarının pişirdiği yöresel yemeklerle bir araya geliyor. Burada düzenlenen yemek kurslarına katılarak Urfa mutfağını öğrenme şansı da yakalayabilirsiniz.
MUTFAK MÜZESİ NEREDE?
Mutfak müzesi Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Camikebir mahallesi 1349. Sokakta bulunuyor. Bu müzeyi sabah 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
6. KINACI PAZARI
Şanlıurfa’nın en otantik çarşılarından biri olan Kınacı Pazarı, tarihi dokusunu koruyan bir alışveriş merkezi gibi. Burada geleneksel kına ve doğal ürünler satan esnaflar, eski dönemlerin ticaret ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Bu Pazar Balıklıgöl bölgesinde bulunmaktadır.
7. HAN EL BARUR KERVANSARAYI (HARRAN)
Eyyubiler döneminden kalma Han El Barur Kervansarayı, 12. yüzyıldan günümüze ulaşan önemli bir ticaret noktasıydı. Zamanında Bağdat-Harran ticaret yolu üzerindeki en önemli konaklama yerlerinden biri olan bu kervansaray, günümüzde harabe halinde olsa da, tarih meraklıları için hâlâ büyük bir keşif noktası.
KERVANSARAY NEREDE?
Han El Barur Kervansarayı, Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunuyor. Burayı ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin herhangi bir ücret ödemesine gerek yok.
Turistlerin genellikle gözden kaçırdığı bu noktalar, Şanlıurfa’nın yalnızca tarihî değil, aynı zamanda kültürel zenginliklerini de gözler önüne seriyor.