Tarım

Şanlıurfa’da “Mısır Ekimi Yasaklandı” İddialarına Yanıt

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, bazı basın organlarında yer alan ve kamuoyunda tedirginlik yaratan “11 ilde mısır ekimi yasaklandı” iddialarına karşı açıklama yaptı.

Abone Ol

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, bazı basın organlarında ve sosyal medyada yer alan “11 ilde mısır ekimi yasaklandı” iddialarına dair açıklamalarda bulundu. Aksoy, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, mısır ekiminin yasaklanmadığını, ancak su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için üretim planlamasına gidildiğini açıkladı.

Aksoy, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün bazı haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında yer alan ‘11 ilde mısır ekimi yasaklandı’ haberi gerçeği yansıtmamaktadır. Suyu merkeze alan Tarımsal Üretim Planlaması ile su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı hedeflenmektedir. Dane mısır ekimi yasaklanmamıştır. Ancak yer altı sularının yetersiz olduğu belirlenen 11 ilimizin 52 havzasında, tarımsal üretim planlaması kapsamında dört yılda bir aynı tarlaya mısır ekilebilecektir.”

Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığının yer altı su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde çiftçileri desteklemek amacıyla yeni düzenlemeler yaptığını belirtti. Bu kapsamda, 52 havzada su kaynaklarının korunması için dönemsel ekim (münavebe) sistemi uygulanacak.

Ayrıca, suyun verimli kullanımı için üreticilere çeşitli teşvikler sağlanacak. Aksoy, su kısıtı olan bölgelerde çiftçilere, “su kısıtı desteği” adı altında ilave teşvikler sunulacağını ve suyu az tüketen ürünlerin ekiminin teşvik edileceğini ifade etti.

“Yeni Destekleme Modeli ile su kaynaklarının yetersiz olduğu 52 havzada planlı üretim yapan çiftçilerimize temel ve ilave destekler sağlanacaktır. Suyu az tüketen ürünleri eken çiftçilere ayrıca su kısıtı desteği verilecektir” diye konuştu.

Modern Sulama ile Verimlilik Artacak

Su kaynaklarının verimli kullanılması adına modern sulama sistemlerinin teşvik edildiğini belirten Aksoy, sulama verimliliğini artırmak için hibelerin devrede olduğunu söyledi.“Modern ve basınçlı sulama sistemlerine sağlanan hibelerle sulama verimliliğini 2030 yılına kadar %60 seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu sayede hem su tasarrufu sağlanacak hem de çiftçilerimiz daha yüksek verim elde edecek” dedi.