Türkiye'nin en kalabalık şehri olan Şanlıurfa'da sağlık açısından yine sınıfta kaldık gibi. Doğum oranı fazla olan bölgelerden biri olan Şanlıurfa nüfusuna birde Suriyeliler eklenince sağlık konusunda yetersiz kalınıyor. Son...

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan Şanlıurfa’da sağlık açısından yine sınıfta kaldık gibi. Doğum oranı fazla olan bölgelerden biri olan Şanlıurfa nüfusuna birde Suriyeliler eklenince sağlık konusunda yetersiz kalınıyor.

Son yıllarda hastanelerde yapılan çalışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şehir hastanesi sözü hastanelere yapılan yatırımı bir nebzede olsa gösterirken, doktor kadrosunda olan yetersizlik konusunda da hiçbir çalışma yapılmadığı görülüyor. Çalışmayı bırakın hastanelerde olan doktor kadrolarının da elde tutulamadığı görülüyor.

Özellikle nüfusun yoğun olduğu ve doğum oranının fazla olduğu Eyyübiye İlçesi’nde bulunan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde adeta doktorlar kaçmaya başladı. Hastanede önemli branşlarda bulunan doktorlar ya tayin isteyerek ya da her şeyi göze alarak istifa ediyorlar. Geçmişten bu yana doktor eksikliğinin olduğu Şanlıurfa’da 2019 yılında bu tür olayların yaşanması vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor.

Peki bu doktorlar neden gidiyor? Bir de onların tarafından bakmak lazım belki de.

Hastanenin idaresinde bulunan kişilerle doktorların uzlaşamaması doktorların hastanede barınmak istememesi

Şanlıurfa’da sağlığın bir türlü gelişememesi ve hastanelerde bulunan ekipmanların yetersizliği

Doktorlara karşı psikolojik baskı, psikolojik ve fiziksel şiddet

Ve artan doğum oranları ile kalabalık nüfusun verdiği iş yoğunluğu

Şanlıurfa’ya her yıl 1500 sağlık çalışanı atanıyor. Bunların memurluklarının yaşanmasına rağmen Şanlıurfa’ya gelmek istemiyor. Bir kısmı ise gelip başladıktan kısa bir süre sonra istifa ediyor. Geriye kalanlar ise mecburi görev süreleri biter bitmez Şanlıurfa’dan deyim yerindeyse kaçıyor. Doktorların kaçıp gitmesinin en büyük nedeni ise çok fazla hastaya bakmak. Özellikle Devlet Hastanelerindeki uzman doktorlar, 1 günde 200’e yakın hastaya bakarken ayrıca ameliyatlara giriyor.

Doğum oranının fazla olduğu Şanlıurfa’da çocuk nöroloji başta olmak üzere belli branşlarda uzmanlar yok. Batı illerinde bu bölümlerde doktorlar görev yaparken 2 milyonluk Şanlıurfa’da mumla arar olduk. Doktorların ve ekipmanların eksik oluşu da vatandaşımızı çevre illere gitmeye itiyor.

Büyükşehir olmamıza karşın hala eski dönenlerde ki gibi Adana, Gaziantep, Adana gibi şehirlere tedavi olmak için giden vatandaş mağdur olmaya devam ediyor. Hastaneye giden hastaları kendi elleriyle başka şehirlere sevk eden doktorlara tepki gösteren vatandaşlar neden kendi memleketimizde tedavi olamıyoruz diyorlar. Baktığımız zaman ekipmanların yetersizliği doktor eksikliği olan doktorların haklılığını gösteriyor bir yandan da vatandaşın kendi memleketinde tedavi olmak istemesi en büyük hakkı.

Milletvekilleri ve il yöneticilerinden doktor kadrosunun güçlendirmesini isteyen Şanlıurfalılar, “Birçok branşta doktor olmadığı için Gaziantep ve Adana'nın yolunu tutuyoruz. Özellikle Çocuk Nefroloji uzmanlarının olmaması binlerce Şanlıurfalıyı mağdur ediyor diyorlar.

Eyyübiye Devlet Hastanesi’nde görevli 16 doktor tayin istediği bilinirken tayin talepleri onaylanan doktorların yanı sıra 5 doktorun da istifa kararı aldığı öğrenildi. Tayin isteyen doktorlar arasında Şanlıurfa'nın tek Yetişkin Alerji ve İmmünoloji Polikliniği doktoru Uzm. Dr. Esra Karabiber, hastanenin tek Göğüs Cerrahı Uzm.Dr. Cenk Balta da yer alıyor.

Peki Şanlıurfa’nın seçtiği 14 milletvekili bu konuda neler yapıyor, iyileştirmek için çalışmaları var mı? Şanlıurfa’nın noksan olduğu durumları belirleyip bu konuya artık bir dur demeleri gerekiyor. Ellerini taşın altına koyup gereken ne varsa yapmalarını vatandaş olarak talep ediyoruz.