Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 24 Ocak 2025 tarihli raporuna göre, 258 ada, 9, 10 ve 11 nolu parseller üzerinde yer alan Üçüzler Höyüğü'nün, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmesine karar verildi.

Yapılan incelemeler, bölgedeki çeşitli kamu kurumlarının görüşleri ve hazırlanan tescil fişi doğrultusunda alındı.

Şanlıurfa’da Transfer Hareketliliği: Murat Cızlak Takıma Katıldı! Şanlıurfa’da Transfer Hareketliliği: Murat Cızlak Takıma Katıldı!

Üçüzler Höyüğü, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı (2)

Koruma Şartları Belirlendi

Üçüzler Höyüğü'nün 1. derece arkeolojik sit alanı olarak korunmasına yönelik olarak belirlenen şartlar arasında, bilimsel çalışmalar dışında herhangi bir yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyeceği, tarımsal faaliyetlerin ve toprağın sürülmesinin yasak olduğu, yeni ağaç dikilmesinin engellendiği ve taş, toprak, kum gibi materyallerin alınamayacağı belirtildi.

Ayrıca, herhangi bir sanayi atığının dökülmesi, kireç, tuğla, kum gibi malzemelerin çıkarılması da yasaklandı.

Üçüzler Höyüğü'nün bulunduğu alan üzerinde yapılacak tüm alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğü ve kazı başkanının görüşü alındıktan sonra, ilgili kurul tarafından değerlendirilecek. Bu karar doğrultusunda, bölgedeki taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve bilimsel araştırmalar dışında hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi sağlanacak.

Üçüzler Höyüğü, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı (1)

Tapu Kayıtlarında Değişiklik Yapılacak

Bölgedeki parsellerin tapu kütüğünde, 1. derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde yer alan parsellerin, "Tamamı I. Derece Arkeolojik Sit Alanıdır" şeklinde bir şerhin konulması talep edilecek.

Koruma ve Kullanma Şartları

Tescil edilen alanla ilgili olarak belirlenen koruma ve kullanma şartları, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 tarihli ilke kararına uygun olarak oluşturuldu.

Üçüzler Höyüğü, bölgedeki tarihi mirası koruma çabalarının bir parçası olarak, gelecek nesillere aktarılmak üzere koruma altına alındı.

Kaynak: RESMİ GAZETE