Bizde ABD seviciler bir hayli fazladır. Burnumuzun dibindeki gerçekleri görmeyiz de Trump bunu dedi, derin Amerika bunu yapacak. Fırat bir bütün nehir iken anlatımlarımızla bölmeyi başardık. Ortadoğu'da artık Fırat'ın doğusu diye...

Bizde ABD seviciler bir hayli fazladır. Burnumuzun dibindeki gerçekleri görmeyiz de Trump bunu dedi, derin Amerika bunu yapacak. Fırat bir bütün nehir iken anlatımlarımızla bölmeyi başardık. Ortadoğu’da artık Fırat’ın doğusu diye bir bölge var sanki.Gelin takvime bir bakalım;

-Suriye’de Mart 2011 tarihinde İdlip’te başlayan iç savaşa ABD 2014'TE yılında dönemin ABD başkanı Obama’nın onayı ile askeri olarak dahil oldu.

- Eylül 2014'te ABD hava operasyonu düzenleyerek DEAŞ noktalarını vurdu .

- Ekim 2015’te Haseke’de 2 hava üssü inşa eden ABD, Rakka ve Münbiç'te de toplam 8 operasyon noktası kurdu.

- Nisan 2016’da Amerikan özel kuvvetlerinin Fırat’ın doğusuna konuşlandırılmaya başladı.ABD, terör örgütü PKK/ YPG'nin ile Suriye’nin kuzeyinde hareket etmeye başladı. Irak’taki üslerinde tırlarla askeri donanım desteği vermeye başladı.

- ABD, Haseke bölgesinde Rümeylan’da Ekim 2015'te, Aayn Ayap’ın güneyindeki Harab Işk köyünde de Mart 2016'da hava üssü kurdu. Bunlar ABD’nin PKK ile birlikte kurduğu ilk üsler oldu.

- ABD, Temmuz 2017'den bu yana toplam 5 yeni üs ve operasyonel nokta daha kurdu. Bunlardan 2'si Münbiç'te, Fırat Kalkanı unsurlarına yakın bölgede inşa edildi. Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad ilçe merkezinin güneybatısında 2 askeri nokta kurdu.

-Ayrıca ABD-PKK kontrolündeki bölgelerde özel kuvvetlerinin toplandığı kamplar kurdu.

-Deyr ez Zor’da (Suriye’nin doğal gaz zengini bölgesi) şimdiye kadar ki en büyük askeri üssünü kuruyor.

- El Tanf bölgesinde (Ürdün sınırında) ABD özel kuvvetlerinin konuşlandığı biliniyor.

-2014 ile 2018 yılları arasında DEAŞ’ın elindeki bölgeler ABD/PKK kontrolüne geçti.

-Türkiye Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin ve Al Bab başta olmak üzere Fırat’ın batısında PKK’nın alan kontrolünü Münbiç –Tel Rıfat hariç sonlandırdı.

Cenevre, Riyad, Astana görüşmeleri. İstanbul, Soçi ve tahran zirveleri. İdlip anlaşmaları.Suriye’de hep bir takvim işliyor. Peki takvim içinde yeni takvimler başlıyor mu? Bunun en belirgin örneği Münbiç. Türkiye ve ABD arasındaki Münbiç yol haritasında bir türlü sonuç elde edilmedi. Rusya ve ABD coğrafyada kendi teröristlerini tanımlandırarak hep kendi ajandalarındaki notların olmasını istiyorlar. İkisinin ortak olarak terör örgütü PKK’nın Suriye içinde federatif bir yapı için legalleştirmek. Nasıl olsa masada bir Irak örneği var. Kırmızı çizgiler zamanlar görünmez olabiliyor. Herkes kendince sorular soruyor. Ne olacak? Yine herkes kendi cevabını veriyor.

Gelin bakış açılarımızı sorgulayalım. Ortadoğu bir analizler çöplüğüdür. Suriye bir pazarlıklar coğrafyasıdır.Fırat’ın iki yakası Akdeniz hattından Irak sınırına kadar kırılgan ve değişken olaylara sahne oluyor.Ankara ‘’bir gece anzısın geleceğiz’’derken, Şam eski bölgerine dönüş için Moskova üzerinde terör örgütü YPG’lilerle pazarlığını sürdürüyor. Tahran Şii milisler ile Golan tepeleri çizgisinde olmayı stratejik kazanım olarak görüyor. İsrail ise Suriye toprakları içinde etki alanı oluşturduğu bölgeleri işgal defterine çoktan kaydetmiş durumda. Amerika ile ilgili ne kadar ön görü ve varsayım anlatılsa da resmi olarak Deaş’la mücadele koalisyonu alanda yerel ortakları ile ki onları terörist olarak tanımlamadan bir başka terör örgütüne karşı sürdürüyor. Deyri Zor’da çok dar bir alanda Hacin ile Bağhuz arasında kısa sürede sonlanacak operasyon aylardır bitirilemedi. Alanda cirit atan istihbarat örgütleri de işin cabası.

Soru şu Münbiç’e ne zaman gireceğiz. Fırat’ın doğusu ne olacak? Ortada en net olan Türkiye Suriye’de takvim içinde takvimlerin başladığı görüşmeler ve sonlanmayan süreçlere esir ediliyor. Zamanın ve beklemenin bazen kazanımları olduğu gibi kaybettirdikleri de olabilir. Asıl tehlikeli söylem ve yanlış terör örgütünün çekilmesini istemek. Olması gereken etkisiz hale getirilmesi. Çekilen terör yapısı bir yer de var olmaya devam edecektir. Türkiye ya bu bitmeyen takvimleri sıfırlayacak Fırat Kalkanını genişletecek ya da takvimin son yaprağını bekleyecek ki o zaman çok geç kalınmış olur.