Gündem

Urfa'nın yer almadığı uygulama için çağrı

Abone Ol

Gıda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde ekilebilir arazileri üretime kazandırmak için "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" uygulamasını hayata geçirdiklerini duyurmuştu. Bakan Pakdemirli, 21 şehirde hayata geçecek uygulama kapsamında 6 bin 700 ton sertifikalı tohum hibe edileceği belirtmişti. Pakdemirli, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekim yapılacağını ve ilk aşamada hasat edilecek ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını ifade etmişti.

Açıklanan 21 şehir arasında 'tarımın başkenti' Şanlıurfa'nın olmaması eleştirilere neden oldu. Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Şanlıurfa'nın proje kapsamındaki şehirlere dahil edilmesinin önemini vurguladı. Melik, uygulamanın desteklenmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"ŞANLIURFA DESTEKLENEBİLİRDİ"

"Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı bitkisel üretimin geliştirilmesi kapsamında 21 ilde başlattığı yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması, tüm ekilebilir arazilerin üretime kazandırılması kapsamında çiftçilere tohumun yüzde 75’ini hibe şeklinde bir proje başlatılmıştır. Ulusal anlamda üretimi artırmak için hazırlanan bu proje desteklenmeli ve proje dışında kalan illerimiz de güz dönemi grubuna alınmalıdır. Bu proje kapsamında yazlık ekim yapabilecek iller arasında tarım potansiyeli çok yüksek olan Şanlıurfa ili bulunmamaktadır. Bakanlığın yazlık ürün olarak desteklediği hububat ve baklagil çeşitlerin zaten ilimizin yaz aylarında aşırı sıcak olmasından dolayı teknik olarak üretimi yapılamaz ama Şanlıurfa’da yazlık ürün olarak mısır, ayçiçeği, çeltik ve susam gibi ürünler bu proje kapsamına alınıp desteklenebilirdi."

"ÜRETİM AÇISINDAN ÖNEMLİ"

"İlimizin siyasi temsilcileri Şanlıurfa’nın güz dönemi grubunda hububat ve baklagillerde desteklenecektir diye açıklamalarda bulunmuşlardır" şeklinde konuşan Melik, şu şekilde devam etti: "Yüksek bir ekim alanına sahip Şanlıurfa’da tüm ekilebilir arazilerin üretime kazandırılması projesinde çiftçilerimize güz döneminde yüzde 75 hububat ve baklagil ürünlerinde tohum desteği verilmesi durumunda ülkemiz, çiftçilerimiz ve üretim açısından büyük önem arz eder."

Yazlık ekim programı kapsamına alınan şehirler şu şekilde olmuştu:

ADIYAMAN
AFYONKARAHİSAR
AĞRI
AKSARAY
BİNGÖL
ÇANAKKALE
ERZİNCAN
ERZURUM
KARS
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRŞEHİR
KONYA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
SAMSUN
SİVAS
TOKAT
UŞAK
YOZGAT