Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem ardından son bir ayda vatandaşlar tekrar deprem olacak korkusuyla rahat hareket edemez oldu. Depremde hem fiziksel hem de psikolijik olarak derinden etkilenen kişiler destek alma ihtiyacı duydu.
Bu kapsamda vatandaşlar psiklojik destek için uzmanlara danışmaya başladı. Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde psikolojik danışman ve aile terapisti olarak görev yapan Cemile Çelebi, depremden etkilenen vatandaşlar için hizmet veriyor.
Cemile Çelebi, deprem sonrası özelikle birçok kişide gördüklerimizin döndüğünü hissetmemize yol açan bir hastalık olan vertigonun oluştuğunu belirtti.
Çelebi, depremden etkilenen çocuklar için de önemli tavsiyelerde bulundu.
“40 BİNİ AŞKIN CAN KAYBIMIZ VAR”
Deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet dileyen Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti Cemile Çelebi; “Öncelikle bunu deneyimlemiş aynı zamanda depremi yaşamış biri olarak söylemek çok üzücü zor durumdayız ne yazık ki 40 binin üstünde can kaybımız var hepsinin ailesine baş sağlığı diliyorum” dedi.
“EN ÇOK KAPISI ÇALINANLAR PSİKOLOGLAR OLMAYA BAŞLADI”
Deprem nedeniyle en çok kapısının çalınanların psikologlar olduğunu ifade eden Cemile Çelebi; “Yaşanan depremle birlikte en çok kapısı çalınanlardan biri de biz psikologlar olmaya başladık. Zorlayıcı bir süreç yaşadığımız depremle birlikte insanların hepsinin travmatize olmaya başladığı farkındayız henüz etkileri devam ediyor en kaz altından halen çıkarılan canlarımız var” ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR ÖLÜMLE EN YAKIN OLDUKLARI ANA DENK GELDİLER”
Özelikte yaşanan depremde vatandaşların ölüme en yakın oldukları anda denk geldiklerini ifade eden Psikolojik Danışman Çelebi; “İnsanlar ölümle en yakın oldukları Ana denk geldiler tamamıyla diri diri bir toprağın altındasınız ölüme en yakın hissettiğiniz andasınız haliyle çok ciddi bir travma yaşadılar büyük bir şok altındayken çok ciddi anlamda halüsinasyonlar görülmeye başladı, kurtarılma umudu vardı çoğu kişide umutlara sessiz kalınmadı çıkarılan çok fazla vatandaşımız var. Oradaki insanların asıl sonra ki süreçte yaşadıkları travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozukluğu çok yoğun olacağını tabi ki biliyoruz. Çıktıkları anda kendi şoklarını atlattıktan sonra tabi ki enkaz altından çıkarıldığı zaman organ kaybı çok fazla olan vatandaşlarımız var onların yaşadığı ayrı bir psikolojik travma var ona çok değinmemiz gerekecek” dedi.
“TOPLUMUMUZ ÇOK CİDDİ KAYGI BOZUKLUĞU YAŞIYOR”
Deprem ve artçılar nedeniyle vatandaşların kaygı bozukluğu yaşadığını söyleyen Cemile Çelebi; “ 6 Şubat‘tan bu yana 22 gün oldu artçı depremler devam ediyor hala tabii ki toplumumuz çok ciddi bir kaygı bozukluğu yaşıyor ve güvenli hissetmiyorlar aslında herkesin şu an avizelere bakıyor olması çok normal bir durum Çünkü artçı depremleri Kimi zaman bizde Hissediyoruz hissedemediğimiz bir çok şey var ve sürekli takip ediyoruz gündemimizde olan bir durum kişilerin şu anda sürekli kaygılı olması kendini güvende hissetmemesi çok doğal bir durum afet bölgesinde yaşanan doğal tepkilerdır toplum olarak çok ciddi bir travma yaşadık beklemediğimiz depremler meydana geldi ve bildiğimiz gibi artçılar devam ediyor Bu artçılarda kişilerin bunları hissetmesi sürekli avizelere bakıyor olması çok normal peki bu süreçte neler yapmamız gerekecek.
“DEPREMDEN SONRA SÜREKLİ BAŞ DÖNMELERİ YAŞANIYOR”
Uzun soluklu devam etmeye başladığında gündemden geçen depremden kaynaklı vertigo sürekli baş dönmelerinin olduğunu dile getirilmeye başlandı. Bunun ne kadar sürdüğü önemli şu an hissediyor olmamız normal bunun psikolojik boyutu evet doğal çünkü affet psikolojisindeyiz şuan da ve hepimiz artçı depremlerle birlikte asparagasta haberlerle bugün deprem bekleniyor laflarına denk gelmişsinizdir bunları her yerde gördüğümüz için İnsanlar şu anda güvende hissetmiyor.
“PSİKOLOJİK DESTEKTE ARTIŞ YAŞANIYOR”
Deprem nedeniyle psikolojik destek almak isteyenlerde artış olduğunu ifade eden Cemile Çelebi; “Bu hafta artış söz konusu kişiler özellikle şu aşamada daha güvenli yerlerde psikolojik destek alırken bir de direk arayıp hocam yeriniz güvenli mi geleceğimiz yer yüksek bir bina mı diye sormaya başladılar evet psikolojik durumunu artış söz konusu bundan sonra daha da fazla olacağını düşünüyorum Çünkü bir travma yaşandığı zaman önce şok sonra reddetme sonra ise kabullenme aşamaları vardır toplumda şu anda şok ve reddetme aşamalarında olduğu için Bir sonraki aşamada kabullenmeyle birlikte daha da artış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLAR DAHA SAĞLIKLI UYUM SAĞLAYABİLİYOR”
Son olarak depremden etkilenen çocuklarla ilgili bilgilere veren Psikolojik Danışman Cemile Çelebi; “Çocuklar aslında daha sağlıklı çok daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyor bir şeylere yani gelişim dönemindeler ebeveynleri tavsiye verirken şunu dile getirmemiz gerekiyor eğer ebeveynleri hayattaysa tabi. Bir ebeveynini vefatından sonra geri kalan anne vefat ettiyse baba, baba vefat ettiyse anne depremde enkazdan çıkarılan çocuklar öncelikle kesinlikle annesini veya babasını yanında olmalı en güvendiği kişinin yanında olmalı. Kayıtlarda direk en yakın olduğu en güvendiği kişi tarafından ona açıklanmalıdır yani annesini kaybettiyse baba bunu ona açıklamalı o gömme törenleri yük travmaların yaşandığı yıkımların olduğu şeyler çocuklara gösterilmemeli çocuklara depremin doğal affet olduğunu anlatılması gerekiyor. 5 yaşından önce çocuklar ölümü çok adlandıramaz 5 yaşına geldiği zaman ölümün çocukları için uzun soluklu bir uykudur vefat edenler için cennete gitti, melek oldu, uzaklara gitti gibi cümleler kurmamalıyız ölüm kelimesini kullanabilmeliyiz” dedi.