Her bölgenin kendine has yöresel kıyafetleri özellikle bölgede yaşayan kadınlar tarafından tercih edilirken renkli detaylar barındıran yöresel kıyafetler yerli ve yabancı turistlerinde dikkatini çekiyor.

Şanlıurfa'nın kültürünü yansıtan yöresel kıyafetler her dönemde rağbet görmeye devam ediyor. Özellikle yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde tercih edilen yöresel kıyafetler yerli turistler tarafından da ilgi görüyor.

YÖRESEL KIYAFETLERE İLGİ DEVAM EDİYOR

Özellikle kırsalda kadınların kullandığı Arap kültürüne ait pullarla bezenmiş zıbınların üzerine takılan boncuk işlemeli mor başörtüler, her yaşa hitap eden fistanlar, inanç, yaş, medeni durumu yansıtan birbirinden farklı ve renkli geleneksel kıyafetler iş yerlerin vitrinlerini süslüyor.

Pandemi döneminde yaşanan kapanmalardan dolayı bu durum her ne kadar olumsuzlukları beraberinde getirse de yöresel kıyafetlere olan ilgiyi pek etkilemedi. Fakat son zamanlarda gelen zamlar yöresel kıyafetleri de vurdu.

Üst üste gelen zamlarla birlikte yöresel kıyafet fiyatlarında da yüzde yetmişlik bir artış söz konusu. Eskisi kadar rağbet görmese de yöresel kıyafetlere olan ilgi hala devam etmekte.

"MUTLU VE MEMNUN AYRILIYORLAR"

Balıklıgöl platosunda yerli ve yabancı turistlerin yöresel kıyafet giyerek fotoğraf çekmesi konusunda kıyafet kiralayan Ramazan Yayla pandemi başlandığında kıyafetleri kaldırdığını belirterek şu ifadelerde bulundu; "İnsanların sağlığıyla oynayamazdım şimdi daha normale döndüğü için önlemlerimizi alarak gelen misafirlerimize kostümleri giydiriyoruz onlarda mutlu ve memnun dönüyorlar."

"ZIBINLAR DAHA FAZLA İLGİ GÖRÜYOR"

Yayla: "Buraya gelip de yöresel kıyafet giymek ve ölümsüzleştirmek için güzel mücadele ediyorlar ve buradan mutlu ayrılıyorlar, görüntülü aramalar yapıp 'biz Şanlıurfa'ya geldik yöresel kıyafet giydik şuanda Urfalıyız " diye övünüyorlar. Şanlıurfa peygamberler şehridir buraya gelen her misafiri mutlu etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Şanlıurfa'mızın yöresel Arap kıyafetleri pullu olduğu için Arap yöresine ait zıbın dediğimiz kıyafetleri daha fazla giyiyorlar. "dedi.

"YÖRESEL KIYAFETLERE YÜZDE 70 ZAM GELDİ"

Şanlıurfa'da yöresel kıyafetlerin kumaş satımını yapan Ali Şistegün; yöresel kıyafetlere düğünlerde, nişanlarda, kınalarda daha fazla talep olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; "Yerli turistler bindallı olarak diğerleride zaten yöresel olarak dikiyorlar. Pandemi öncesinde daha fazla talep vardı. gelen zamlar yöresel kıyafetleri de vurdu yüzde yetmişlik bir zam söz konusu. Önceden 500 tlye sattığımız bir ürünü 1200 TL'ye satıyoruz. Hem alışlarda pahalılık oldu hem de satışlarda artış oldu. pullu kıyafetlerin hepsi rağbet görüyor."