Yazılım nedir? Yazılım nasıl oluşturulur ya da yazılım hayal ürünlerinin bir parçası mıdır? Aslında yazılım hayal ve gerçeğin karışımı ile ortaya çıkan üründür. Yazılımı yapan kişi ye yazılımcı ve yazılımı kullanan kişiye...

Yazılım nedir? Yazılım nasıl oluşturulur ya da yazılım hayal ürünlerinin bir parçası mıdır? Aslında yazılım hayal ve gerçeğin karışımı ile ortaya çıkan üründür. Yazılımı yapan kişi ye yazılımcı ve yazılımı kullanan kişiye kullanıcı denilmektedir. Yazılım daha oluşturulmadan önce bir fikir oluşturulur ve bu fikrin üzerine hayaller inşa edilir. İnşası devam eden hayaller beraberinde sorumluluklar ve geliştirilmeye açık yenilikler getirir. Henüz yazılıma başlamamış bir kişi öncelikle başlayacağı yazılım dili hakkında bilgi toplamalı ve öğreneceği dili benimsemelidir. Tabi her şeyden önce nasıl bir dil öğreneceği konusunda bir karar vermelidir. Kullanıcı ne üretmek istiyorsa eğer üreteceği fikre göre bir dil seçerek başlangıç yapmalıdır. Yazılıma başlayan ve ilerleme kat eden kullanıcı artık geliştirici olma yolunda ilerlemektedir. Bu yolun sonunda iyi bir yazılımcı da çıkabilir iyi bir geliştirici de, bu sonuç kişinin çalışma durumuna göre değişiklik gösterir.

Yazılımlar hayatımızın bir parçası haline gelmiş ve evimizden tutun arabamıza kadar kontrol edilebilir şekilde işlerimizi kolaylaştırmaktadır. Yazılım, konumuzun başında dediğimiz gibi hayal ve çalışmanın sonucu ortaya çıkan bir üründür. Bu ürün üzerine çalışmalar yapıldıkça gelişmeler kendini gösterir ve kullanılabilirlik seviyesi artar. Yazılımda güncelleme işlemleri bu gelişmelerin en başında gelmektedir ve güncellemeler oldukça kullanıcı etkileşimi artacaktır. Günümüz de yer alan birçok yazılım popüler kültür üzerine inşa edilmiştir bunların en başında Sosyal Medya uygulamaları gelmektedir. Sosyal Medya uygulamaları sayesinde mizah amaçlı birçok içerik oluşturabiliyoruz. Sosyal Medya uygulamalarını özel kılan en büyük özellikleri yazılımlarıdır aslında, yazılımları sayesinde kullanıcı verilerini analiz edebiliyor ve kullanıcılara göre içerikler sunabiliyorlar.

İnternet ortamında yer alan birçok yazılımın en büyük ortak noktası Siber Güvenliktir. Siber Güvenlik öylesine derin bir konu ki, ele alınmadan önce Siber Güvenlik nedir sorusuna cevap aranmalı ve fikir edinmelidir. Yazılımlar kod parçacıklarının bir araya gelmesiyle oluşturulmakta ve yazılın her bir satır kodun bir işlevi bulunmakta. Bazen bu kodlar üzerinden yola çıkarak güvenlik problemleri bulunabilir ve kullanıma açık hale getirilebilir. Ortaya çıkan güvenlik zafiyeti sayesinde bazen kullanıcıların bilgileri çalınarak kötü amaçlar için kullanılabiliyor. Büyük şirketler bu tür saldırıların önüne geçilmesi için özel bir ekip oluşturarak Siber Güvenlik adı altında çalışmalar yapmakta. Ekiplerin yaptığı şeylerin en başında kod satırlarını kontrol etmek ve saldırı denemeleri yaparak üretilen yazılımı incelemektir. Siber Güvenliğin ülkemiz de son zamanlar da gelişmesi ile önümüz deki dönemler de ek bir iş kapısı olarak birçok kişiye fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Siber Güvenlik ve Yazılım hakkında daha birçok içeriğe yer vermemizi istiyorsanız konunun altına yorum yaparak bizimle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.