Geçtiğimiz hafta Diyarbakır ve Mardin illerimizde, anız yangını sonucu 15 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2’si ağır olmak üzere 78 vatandaşımız da yaralandı.

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır ve Mardin illerimizde, anız yangını sonucu 15 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2’si ağır olmak üzere 78 vatandaşımız da yaralandı. Ayrıca 500 dönüm buğday tarlası yok oldu, yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan telef oldu.

Birçok köyü, haneyi ve aileyi derinden sarsan ve yaralayan bu elim olayın bayram haftasında yaşanmış olması da acılarımızı kat kat artırdı.

Hem maddi hem de manevi olarak bizi sarsan bu olayın tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve bu hadiseye sebep olanların bir an evvel yakalanıp, adalet önünde hesap vermesi gerekmektedir.

Bu olaydan provokasyon çıkarmaya çalışan, suistimal etmek isteyen bazı problemli gruplar olsa da halkın sağduyusu karşısında çaresiz kaldılar ve amaçlarına ulaşamadılar.

Şimdi bu anız olayı nedir ona bir bakalım.

Anız nedir?

Biçilen mahsulün tarlalarda kalan, çöpüne, sapına, samanına anız denir.

Anız neden yakılır?

Tarlayı yeniden sürmek için, tarlada kalan anızın, tarladan temizlenmesi gerekir. Esasen traktör yardımı ile yapılması gereken, anız temizleme işi, bu şekilde yapıldığında maliyetli olacağından, genellikle tarla sahipleri tarafından yakılarak temizleme yoluna gidilir.

Anız yakmak tarlaya ciddi anlamda zarar verir, toprağı yakar, toprak üstündeki minarelleri yok eder ve özelliklerde karınca, böcek, kuş gibi tarlalarda yaşayan hayvanların yanarak ölmesine sebebiyet verir. Anız yakmak sonucu oluşan dumanın, çevrede yaşayanlara verdiği zarardan dolayı kul hakkına girmek gibi önemli bir vebale yol açtığı da unutulmamalıdır.

Bunların yanı sıra anız yakmak, ekilecek olan ürünlerin veriminin düşmesine neden olduğundan hem çiftçinin gelirinin azalmasına hem de milli sermayenin azalmasına neden olur.

Çiftçiler bunu bile bile anızı yakarlar. Hâlbuki tarlayı sürerek temizlemek için ödemeyi kaçındıkları paradan fazlasını bir sonraki mahsulde kaybederler.

Görüldüğü gibi anız yakmak, faydadan çok zarar veren bir işlemdir ve her halükârda bu işlemden dolayı kazanan olmuyor.

Diyarbakır ve Mardin’de anız yakma sonucunda meydana gelen bu ve benzeri üzücü hadiselerin tekrar yaşanmaması için devlet tarafından gerekli tedbirlerin bir an önce alınması, çiftçiler bu konuda ciddi bir şekilde uyarılması ve bilinçlendirilmeleri gerekmektedir.