On Kasım Günleri yas günü değil daha çok çalışmamız gerektiğini işaret eden gündür
On Kasım Günleri yas günü değil daha çok çalışmamız gerektiğini işaret eden gündür
UMUTLAR ÇALIŞMAK VE EĞİTİMDİR
SAĞLIK durumu kötüye giden Atatük'e 1938 yılı başlarında siroz teşhisi konuldu ve Avrupa'dan doktorlar getirildi. Fakat tedaviler sonuç vermedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu…
ATA’NIN AİLESİ
BABASI Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş “Kocacık Yörüklerindendir.” Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır. Ali Rıza Efendi, 1871 yılında Zübeyde Hanım'la evlendi. Atatürk'ün beş kardeşinden dördü küçük yaşlarda öldü. Sadece Makbule (Atadan) Hanım 1956 yılına değin yaşadı….
HASTALIĞI VE VEFATI
MUSTAFA Kemal Atatürk'ün sağlık sorunları 1937 yılından itibaren sıklaşmaya başladı. Ölüm yılı olan 1938'in ilk zamanlarında Atatürk'e “siroz hastalığı” teşhisi konuldu. Türk doktorların yanı sıra Avrupa'da da alanında uzman doktorlar getirildi ve Mustafa Kemal Atatürk'e tedavi uygulanmaya başlandı. Atatürk, 1 Kasım 1938 tarihinde, TBMM'nin açılışına hastalığı sebebiyle katılamadı. Hastalığı sırasında uygulanan tedavilere cevap veremeyen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabahı saat 09:05'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırlarında yer alan Dolmabahçe Sarayı'nda son nefesini vererek hayata gözlerini yumdu….
ATATÜRK’TEN VECİZELER
“ÇALIŞMAK’sızın fikri gelişme ve ahlaki olgunlaşma da mümkün değildir. Tembellik bütün kötülüklerin anasıdır. Çalışmak’tan bir cezadan, bir sıkıntıdan kaçar gibi kaçmak, çok kötü bir harekettir. Çalışmak, ilk sıkıntılara ve isteksizliklere üstün gelindikten sonra, çok kötü bir harekettir….”
BİZLERİN YAPMASI GEREKEN
ÜLKE çapında 7’den 70’e her insanın yeni projeler üzerinde çalışması gerektiği günler içindeyiz. Özellikle eğitim alanında, daha çok ön saflarda olmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Şu bir gerçek ki Türkiye’nin üretime, sanayi alanına ve tarıma olduğu kadar; ham maddeyi mamul madde haline getiren fabrikalara ihtiyacı var. Bu bakımdan “10 Kasımlar” üzülme günü değil (!) Atatürk Türkiyesi’nin daha çok çalışması gerektiğini işaret eden tarihtir…