Kış aylarında, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde daha sert geçen kış şartlarında aldığımız önlemler artmış bulunuyor.

            Kış aylarında, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde daha sert geçen kış şartlarında aldığımız önlemler artmış bulunuyor. Özellikle soğuk havaya epeyce maruz kaldıktan sonra eve gidince veya iş yerinizde olabilir sıcacık bir şeyler içme ihtiyacı kaçınılmaz oluyor. Doğru zamanda, uygun şekilde hazırlanmış bitki çayı içinizi ısıtacağı gibi mineral ve vitamin içeriği bağışıklık sisteminizi güçlü kılacaktır. Her bitki çayından aynı etkiyi veya koruyuculuk beklemek yanlış olacaktır. Tüketileceğiniz bitki çaylarının türünü ve miktarını ihtiyacınıza göre optimum seviyede belirlemek elzem olmalıdır. Örneğin sindirim sistemi sorunlarını sık yaşıyorsanız, yemeklerden sonra şişkinlik hissediyorsanız bu sıkıntınızı giderebileceğiniz çaylara yönelebilirsiniz. Kış aylarında en çok karşılaşılan grip hastalığına siz de yakalandıysanız C vitamini ve diğer antioksidanlar yönünden zengin çaylar tercih ederek kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz.

    Bitki çaylarının hastalığa karşı koruyucu olması ya da hastalıklarda virüslere karşı direnç sağlaması temel hedef olarak belirlenebilir. En önemli ve altı çizilmesi gereken nokta bitki çayları tedavi edici özelliğinden ziyade hastalığa karşı önlem almak için, bağışıklık sistemini güçlendirmek için en etkili araçlar olacaktır. Bitki çaylarını bitki kökleri ve baharatlar ile zenginleştirerek daha etkili hale de getirebiliriz. Örneğin; kakule, zencefil, tarçın veya karanfil ile zenginleştirilebilir. Tabi ki Doktorunuza veya Diyetisyeninize danışmadan kullanmak ters etkiler gösterebilir uyarısını yapalım. Unutmayalım; İlacı zehirden ayıran dozudur.

Kısaca kış aylarında içebileceğiniz bitki çayları ve faydalarından bahsedelim.

Ekinezya çayı

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ekinezya çayı tüketebilirsiniz. Solunum yolu enfeksiyonlarının en çok yaşandığı kış aylarında hastalanmadan önce önlem almanızda fayda var. Kendinizi hastalıklardan korumak istiyorsanız günde 2 fincan ekinezya çayı içebilirsiniz. Düzenli kullanımda faydasını görebilmeniz mümkün.

Adaçayı

Adaçayını demleyerek yapabilirsiniz. Adaçayı boğaz ağrısı ve yanmasına karşı oldukça yararlıdır. Kış aylarında adaçayını evden eksik etmemekte fayda var çünkü C vitamini ve antioksidan içeren adaçayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu korumaya almak konusunda oldukça etkilidir. Boğaz ağrısına karşı bir miktar bal eklediğiniz sıcak adaçayı size iyi gelecektir.

Papatya çayı

Strese iyi gelen, sakinleştirici etkisi bulunan papatya çayı kış aylarında en çok yaşanan boğaz ağrısı sorununu hafifletir, öksürüğü alır. Uyku sorunu yaşayanlar yatmadan 2 saat kadar önce bir bardak papatya çayı içebilirler. Papatya çayı ağız içinde oluşan iltihaplara karşı da etkilidir.

Melisa çayı

Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissettiğiniz anlarda, bir bardak melisa çayı ile enerjinizi yükseltebilir ve daha iyi hissedebilirsiniz. Melisa çayı ayrıca konsantrasyonu arttırır. Akşamları yatmadan 1 saat önce içeceğiniz bir fincan Melisa çayı sayesinde mışıl mışıl uyuyabilirsiniz.

Ihlamur

Grip ve nezleye karşı korunma sağlamak için ve vücut direncini artırmak için ıhlamur çayı her zaman en çok tüketilen kış çaylarının başında gelir. Özellikle içine bal ve limon eklendiğinde hem daha lezzetli hem daha şifalı olur. Ihlamur, üşütme sonucu ortaya çıkan öksürüğe karşı da iyi gelir. Düzenli olarak ve sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakterilerin ve mikropların vücuttan atılmasını sağlar. Kış aylarında çok üşüyen bir yapıya sahipseniz ıhlamur içmenizde fayda var. Ihlamur çayının içerisine karanfil attığınızda sakinleştirici özelliğini hissederseniz. Yalnız uykusuzluğa sebep olabileceğinden dolayı akşam saatlerinde fazla tüketilmemeli. Cilt sağlığı ve saç sağlığı açısından da olumlu etkileri olan ıhlamurun nefesi açıcı özelliği de vardır. Kış aylarında üşütmeden dolayı meydana gelen bronşit hastalığına iyi gelir. Hazmı hızlandıran ıhlamur sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Ihlamur çayını hazırlamak oldukça kolay. Ihlamur çayı demlerken kurutulmuş yaprak ve çiçek yerine sadece kurutulmuş ıhlamur çiçeği de kullanılabilirsiniz. Sıcak kaynamış suya ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını bir tutam attıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye bırakıp ıhlamurun renginin suya çıkmasını beklemelisiniz. Bardağınıza bir süzgeç vasıtasıyla döktüğünüz çayınıza arzu ederseniz bal, zencefil veya limon da ekleyebilirsiniz.

Vücudun bağışıklık ve zindelik için ihtiyaç duyduğu her şey doğal yollarla karşılanabilir. Bitki çayları içmek bu doğal yollardan biridir.

GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN :)