28 Şubat Post Modern Darbesinin üzerinden çeyrek asır geçti. Bilgisayarımın başına oturduğumda hafızamı yokladım.

  28 Şubat Post Modern Darbesinin üzerinden çeyrek asır geçti. Bilgisayarımın başına oturduğumda hafızamı yokladım. Çocukluğuma denk gelen o dönemi haberlerde öğrencisi olduğu okula alınmayan başı kapalı öğrencilerin, kendilerini okulun etrafındaki demir korkuluklara zincirledikleri görüntüler hafızamda canlandı. Akabinde o öğrencilerin bir taraftan slogan atarken itiş kakış gözaltına alınması ve haberleri sunan spikerin bir sonraki habere geçmesi. Peki, 28 Şubatta ne olmuştu?

  Şüphesiz 28 Şubat Darbesi de diğer darbeler gibi demokrasimize sürülen kara bir lekedir. Bugün, dönüp o süreci araştırdığımda ülkenin adım adım darbeye doğru sürüklendiğini gördüm. Ülke yönetimindeki koalisyon hükümeti. Susurluk olayı. Sokaklardaki yürüyüş ve eylemler. Düzenlenen Kudüs Gecesinin basında ‘’irtica hortluyor’’ denilerek abartılı bir şekilde yer alması. Demokrasiye balans ayarı diye tabir edilen tankların Sincan’ da yürütülmesi. Ankara'da Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü yapılması…

  Bu atmosferde 28 şubat günü yapılan MGK toplantısı yaklaşık 9 saat sürdü. Toplantı sonunda 18 maddelik bir bildiri hazırlandı. Bildiri,  8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmeli, Kuran kursları denetlenmeli, Tevhidi Tedrisat uygulanmalı, tarikatlar kapatılmalı, irtica nedeniyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medya kontrol altına alınmalı, kıyafet kanununa riayet edilmeli gibi maddeler içeriyordu. Başta imzalamayı kabul etmeyen dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan daha sonra bu bildiriyi imzaladı. Kısa bir süre sonra Necmettin Erbakan istifa etti sonrasında ise partisi kapatıldı.

 Darbeciler 28 Şubat davasında 2 Eylül 2013 yılında Ankara 5.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladılar. Dava iddianemesi 1.309 sayfaydı. 481 mağdur/müşteki ve 103 sanığın bulunduğu dava yaklaşık beş yıl sürdü. Yargılananlardan ceza alanlar olduğu gibi beraat edenlerde oldu. Yargıtay davayı kısmen onadı, bazı sanıklar cezaevine konuldu. Adil yargılanmadıkları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvuranlar oldu ancak henüz bir karar çıkmadı.

  1.000 yıl sürecek denilmişti, 25 yıl geride kaldı.

  Son olarak Mehmet Ali Birand’ ın sunumuyla 28 Şubat Belgeselini izlemenizi tavsiye ederim.