6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Dün gibi daha, sabaha karşı uykumuzdan ilk defa duyduğumuz ses ve gürültü ile uyanmamız. O günden sonra bir daha eskisi gibi olamadık.

  6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Dün gibi daha, sabaha karşı uykumuzdan ilk defa duyduğumuz ses ve gürültü ile uyanmamız. O günden sonra bir daha eskisi gibi olamadık.

  Ülkemizin her ferdi bu depremde bir yakınını ve tanıdığını kaybetti. Ben lisede aynı sınıfta okuduğum iki yakın arkadaşımı kaybettim. Sevgili Sait ve Nadir’ i. Mekânları Cennet olsun. Depremden hemen sonra onlara yazdığım ‘’iyi misiniz?’’ mesajı halen iletilmedi ve öylece duruyor. Depremde vefat edenlerin sayısı tam olarak bilinmiyor, açıklamalar birbiriyle çelişkili.

  Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yakınına halen ulaşamayanlar dernek kurdular. Depreme ait yeni görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor. Ceset torbalarını taşıyan bir tırın görüntüleri geçtiğimiz günlerde gündem olmuştu. Belki kaybolan insanlar depremde vefat etmişlerdir, yine de yakınları tabii olarak somut bir açıklama veya delil bekliyorlar. Bir an önce akıbetlerinin yakınları tarafından öğrenilmesini umut ediyorum. Kaybolan kişilerin hukuki durumlarına, önümüzdeki günlerde gaiplik kararı verilerek devam edilecektir.

  Peki, gaiplik nedir? Bu konuda Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Avukat Eyyüp Sabri Ercanlar’ dan bilgi istedim. Avukat Eyyüp Sabri Ercanlar özetle; gaiplik, Türk Medeni Kanun’un 32. maddesinde hükme bağlanmıştır. Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir. Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye’deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir. Böyle bir durumda gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğurur.

  Depremden dersimizi aldık mı? Bence almadık. Ben bu yazıyı kaleme aldığım gün Bozova’ da depremde hasar almış bir ev çöktü ve iki kişi hayatını kaybetti. Depremden bir yıl sonra bile depremden değil ihmalden insanımız hayatını kaybediyor.