2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yapılan değerlendirmeye göre; Dijital Türk Lirasının şu anda birinci faz çalışmaları yapılmakta ve 2022 yılında kullanılması ön görülmekte.

  2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yapılan değerlendirmeye göre; Dijital Türk Lirasının şu anda birinci faz çalışmaları yapılmakta ve 2022 yılında kullanılması ön görülmekte.

  Dijital para bir otorite tarafından çıkarılan ve kontrol edilen kağıt veya madeni para gibi geçerliliği olan yine arkasında bir otoritenin olduğu paradır. Dijital paraya sanal para da denilmektedir. Avrupa Merkez Bankası 2012 de sanal parayı "Kanunlarca düzenlenmemiş, geliştirenlerce kontrol edilen, belli bir sanal grup üyelerince kullanılıp kabul gören, bir çeşit sayısal para" olarak tanımlamıştır. Şunu da belirteyim dijital para kripto paradan farklıdır. Kripto paranın arkasında belli bir otorite yoktur. Dijital para da belli bir sınırlama yoktur ancak kripto para da belli bir üretim sınırlaması vardır.

  Dünya’da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dijital paraya kayıtsız kalmamakta ve çalışmalar yapmakta. Çin’ de Dijital Yuan dört eyalette prototip olarak kullanılmaya başlandı. Bahamalar geçen yıl CBDC çıkararak dünyada dijital para kullanımına başlayan ilk merkez bankası oldu. Doğu Karayipler ise nisan ayında çıkardığı dijital para birimi ile bu uygulamaya başlayan ilk para birliği oldu.

  Ülkemizde çıkacak olan Dijital Türk Lirası, Blokzincir(blockchain) teknolojisi kullanılarak hayata geçirilecek. Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformunun, bu alandaki çalışmalarını kamuoyuna duyurduklarında gelişmelerden haberdar olacağız.

  Geleneksel kağıt ve madeni paraların kısa vade de yerini dijital paraya bırakacağını düşünmüyorum. Birçoğumuz cebimizde para taşımak yerine cüzdanımızda kredi veya banka kartı taşımayı tercih ediyoruz. Pandemi sürecinde yaygınlaşan temassız ödeme sayesinde ödemeleri kartlarla yapmamız yaygınlaştı. Dijital paranın arkasında Merkez Bankası gibi bir otoritenin olması haliyle bireysel ve kurumsal anlamda güven sağlamakta. Faz çalışmalarından sora yapılacak kamuoyu bilgilendirmelerinde özellikle dijital paranın arkasında Merkez Bankasının olduğu vurgulanmalı.